Sníh ztěžuje dopravu, zastavil hlavně kamiony

Čerstvý sníh zkomplikoval dopravní situaci od Liberce přes Vysočinu až k jižní Moravě. Silnice pokrývá rozbředlý nebo uježděných sníh, který způsobuje potíže zejména kamionům v kopcích. Kvůli ledovce už ráno stály kamiony v kopcích na Žďársku. V železniční dopravě hlásily zpoždění především vlaky na jihu Moravy.

Podle dispečera krajských silničářů Jana Krejčího pracovali silničáři na údržbě vozovek celou noc se stovkou sypačů, radlic a další technikou. Dálnice v zemi jsou bez omezení sjízdné. Silnice první třídy jsou mokré po chemickém ošetření, na vozovkách druhé a třetí třídy leží místy zledovatělá vrstva ujetého sněhu krytá posypem. 

Počasí se podepsalo i na železniční dopravě, například některé ranní vlakové spoje na jihu Moravy nabraly mírné zpoždění.

V Libereckém kraji je pro nákladní auta nad 3,5 tuny už od včerejšího večera uzavřena silnice 10 z Tanvaldu na Jablonecku směrem na Harrachov a dál až na česko-polskou státní hranici. Podle původních předpokladů se mohla silnice pro kamiony otevřít už dnes dopoledne, současný stav to ale neumožňuje a uzavírka může platit až několik dnů. Čeká se další sněžení. Pro kamiony je uzavřené i Oldřichovské sedlo. 

Jeden kamion uvízl také na rychlostní silnici na Jeřmanickém kopci u Liberce. „Pro kamiony je to špatné. Na chemicky udržovaných úsecích je vrstva rozbředlého nebo nového sněhu a potíže mají hlavně ve stoupáních,“ vypočetl dispečer zimní údržby Pavel Pospíšil.

Na Vysočině je zataženo, sněží, vane slabý vítr. Teploty se odpoledne pohybovaly kolem nuly. Oblačnost se podle meteorologů měla odpoledne částečně protrhávat. Vítr může v nárazech dosahovat rychlosti až 55 kilometrů v hodině – mohou se tak tvořit sněhové jazyky. Český hydrometeorologický ústav už včera uvedl, že bude přes Česko postupovat vlna sněžení od západu na východ. Sněžení by mělo ustávat během poledne.

Ráno Krejčí informoval o tom, že kamiony blokovaly vozovku u Divišova a mezi Netínem a Radostínem nad Oslavou na Žďársku, což se podařilo napravit. Kamiony stály i v kopcích mezi Novým Městem na Moravě a Bystřicí nad Pernštejnem, a to kvůli ledovce. Kvůli odstranění odstavených nebo nepojízdných vozidel z předchozích nehod policie kolem druhé hodiny odpoledne uzavřela silnici mezi Novým Městem na Moravě a Jimramovem. Údržba vozovek pokračuje, silničáři měly přes den v terénu šest desítek sypačů, radlic a další techniky. 

V Královéhradeckém kraji kamiony uvázly na silnicích v Potštějně na Rychnovsku v kopci směrem na Ústí nad Orlicí. V Hronově v ulici Studénka nemohl ve stoupání vyjet kamion na zledovatělé silnici.

Desítky dopravních nehod bez tragických následků způsobilo dnes počasí, jedna nehoda se stala i u Olomouce.
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Klouže to i na Moravě

Sníh padal od rána i na jižní Moravě, navečer už husté sněžení v Olomouckém kraji ustalo. „Už moc nesněží. Hlavní silnice jsou nyní holé a mokré, ve vyšších polohách jsou na nich po chemickém posypu zbytky sněhové kaše,“ řekl dispečer šumperské správy silnic. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Silničáři dopoledne uzavřeli pro kamiony s váhou nad 12 tun úsek Drnovice-Podomí na tahu Vyškov-Blansko. Silnice je kluzká, leží na ní uježděný sníh. Cestáři navíc upozorňují, že situace se může ještě zhoršovat, protože vydatně sněžilo i přes den a sněžit bude dál. I když dnes ráno někteří řidiči bourali, šlo jen o lehčí kolize.

V Brně měly ráno některé spoje MHD až dvacetiminutové zpoždění. „V současné době je dokončován posyp komunikací ve správě naší společnosti. Na zásahu se podílelo všech 21 sypačů, které od ranních výjezdů spotřebovaly přes 300 tun posypové soli. Celkově bylo posypáno na 1 800 kilometrů komunikací, přičemž pluhy byly použity na 900 kilometrech komunikací,“ uvedl dopoledne provozní ředitel Brněnských komunikací Leoš Chasák.

Sníh pokryl i Zlínsko, odpoledne už nepadal s výjimkou Valašska. Policisté evidují v kraji do deseti dopravních nehod, bourající řidiči ale skončili převážně u pomačkaných plechů. „Jednalo se o drobné ťukance bez zranění,“ potvrdil policejní mluvčí Petr Jaroš.

Předpověď počasí 27. 1. 2015 (zdroj: ČT24)