Žalobci nesouhlasí s rakouským modelem pro státní zastupitelství

Vídeň/Praha – Zákon o státním zastupitelství, který připravuje ministerstvo spravedlnosti, by se mohl inspirovat rakouským modelem. Myslí si to ministryně Helena Válková (ANO), která navštívila vídeňské sídlo protikorupčních žalobců. Někteří žalobci ale odmítají aplikovat rakouský přístup na české prostředí, protože ministerstvo spravedlnosti má v tomto modelu velký vliv na práci zastupitelství.

Válková v Rakousku: Inspirace pro státní zastupitelství (zdroj: ČT24)

Speciální rakouský úřad řeší korupci a finanční kriminalitu. Pracuje v něm třicet státních zástupců. S českými kolegy pracoval například na kauze Pandur. Rakouský ministr spravedlnosti si nasazení úřadu pochvaluje. „S tímto specializovaným státním zastupitelstvím, které je zaměřené na potírání korupce, máme ty nejlepší zkušenosti. Investovali jsme opravdu na správném místě,“ prohlásil ministr Wolfgang Brandstetter. Jeho český protějšek Helena Válková (ANO) se s prací rakouského týmu seznámila při hodinové přednášce a vidí v něm vzor, ke kterému se obracet. „Viděla bych tam velkou inspiraci. My to v určité míře už máme v návrhu (zákona), který jsme v pracovní verzi předložili koaliční radě,“ řekl Válková.

Rakouský model má ale i své nevýhody, jako je vliv ministerstva spravedlnosti na státní zástupce. Rakouskému ministru spravedlnosti např. dává zákon pravomoc žalobce úkolovat. Ministr Brandstetter se snaží pochyby rozptýlit. „Ten ministr, který by se pokusil o to vydat nějaký účelový pokyn, by už druhý den nebyl ve svém úřadu,“ řekl. Otázkou je, jestli by byl takový přístup funkční v českém prostředí. Podle některých státních žalobců tak není dobré mířit tímto směrem, podobným způsobem už kritizovali původní návrh zákona, který ministerstvo předložilo v listopadu. Ten rovněž umožňoval ministrovi jmenovat předsedy státních zástupců a jejich náměstky, čehož by se ministryně měla vzdát. Sama Válková nicméně tvrdí, že žalobce úkolovat nechce a nebude. Není ale ani první, ani poslední v úřadu ministra spravedlnosti. Chtěla by každopádně možnost do některých kauz vidět. „Pouze navrhuji, abych měla právo na informace, které mi pomůžou,“ uvedla Válková.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman míní, že při finalizaci vládního návrhu bude zapotřebí obhlédnout i další země, kde mají specializované protikorupční žalobce. Smyslem je, aby se ministerstvo dozvědělo podnětné informace pro vypilování důležitého úřadu před jeho vznikem. „Nevylučoval bych takové země, jako je Rumunsko, Švédsko a Slovensko,“ řekl Zeman.

Koaliční rada už jednou návrh nového zákona, předložený ministryní, odmítla a vrátí se k němu v dubnu. Ještě předtím čeká ministryni jiné setkání. „Předpokládám, že se začátkem února sejdeme s paní ministryní, s jejím prvním náměstkem a dalšími činovníky ministerstva,“ řekl Pavel Zeman. Návrh zákona o státním zastupitelství se může dostat do sněmovny nejdříve na konci roku a jeho platnost přichází v úvahu až v roce 2017.