Poplatky jsou pryč, pacienti zpět. Více chodí i na prevenci

Praha – Zrušení poplatků zaplnilo čekárny, upozorňují lékaři. Podivují se přitom, že více lidí nechodí pouze na ošetření, které je nyní o 30 korun levnější – o poplatcích za recepty nemluvě – ale i na preventivní prohlídky. Ty přitom byly zdarma vždy. Hlavní růst návštěv ale podle lékařů se zrušením poplatků souvisí, dříve lidé kvůli 30 korunám návštěvy odkládali.

U lékaře už se neplatí, pacientů chodí více (zdroj: ČT24)

Nemocnice ani praktičtí lékaři nevybírají od začátku roku regulační poplatky. V čekárnách se to podle nich projevilo. „Odhadoval bych to zatím tak, že nárůst je tak o 30 procent po zrušení poplatků ve srovnání s minulým rokem,“ uvedl krnovský lékař Jan Kutálek. Letošní statistiku ovlivnil současný růst počtu lidí s chřipkou a virózami, podle lékařky z Polikliniky Modřany Jarmily Antušákové je ale patrný i růst počtu lidí, kteří nepřicházejí s akutním onemocněním. Větší zájem je i o preventivní prohlídky, a to přesto, že za ně se neplatilo ani v minulých letech.

Někteří pacienti naznačují, že významnější než zrušení třicetikorunového poplatku za návštěvu u lékaře je pro ně zrušení plateb za položku na receptu. Například třiasedmdesátiletá Eva Weichetová dostává při návštěvách u lékařů hned několik předpisů. Přitom jen čtyři recepty z kardiologie by ji před zrušením plateb byly stály 120 korun. To pro ni představuje rozpočet na dva dny. „Mně se ulevilo, musím říct, že ano. Myslím si, že hodně důchodcům se ulevím,“ podotkla.

V nemocnicích překvapivě neubylo se zrušením poplatků pacientů na pohotovosti, a to přesto, že devadesátikorunový poplatek v tomto případě zůstal. „Lidé si nechávají návštěvu lékaře a řešení svých zdravotních obtíží na pohotovostní režim, to znamená večerní hodiny. Domnívají se, že budou v té čekárně sami nebo tam bude málo pacientů. Opak je pravdou,“ upozornil mluvčí nemocnice Na Bulovce Martin Šalek.

Pro lékaře by se zrušením poplatků a přívalem pacientů nemělo platit, že za více práce dostanou méně peněz. Ty, které lékaři a nemocniční ambulance nevyberou, by jim chybět neměly. Vláda slíbila kompenzace.