Posílit ombudsmance pravomoci? Neshodne se sněmovna, ani koalice

Praha – V Poslanecké sněmovně zavládl názorový rozkol týkající se chystaného posílení pravomocí veřejné ochránkyně práv. Podle vládní novely by se ombudsmanka směla sama obracet na Ústavní soud nebo podávat žaloby proti diskriminaci. Opozice ale varuje, že se tím z ochráncova úřadu může stát další komora parlamentu – a váhavá stanoviska zaznívají i z řad koaličních poslanců.

UDÁLOSTI: Sněmovna se pře o pravomoci ombudsmanky (zdroj: ČT24)

Byl to přitom právě Sobotkův kabinet, kdo návrh na posílení pravomocí ombudsmana zavázal v koaliční smlouvě. Příslušnou novelu z dílny vládních legislativců Jiřího Dienstbiera vláda schválila na konci roku. Nově se bude ombudsman smět obracet na Ústavní soud s žádostí na zrušení sporných zákonů či jejich částí. Bude také moct podávat veřejné žaloby kvůli diskriminaci.

Pokud by ombudsmanka Anna Šabatová chtěla, aby se ústavní soudci nějakým tématem zabývali, musí dnes využít cestu prezidenta nebo zákonodárců. V současnosti se na Ústavní soud může obracet přímo jen prezident, nejméně 41 poslanců či 17 senátorů. Za určitých podmínek pak k němu může jít vláda, kraje nebo člověk, kterého se problém týká.

V případě žalob proti diskriminaci se může na soud obracet pro změnu pouze oběť. „Jsou ale situace, kdy se oběť na soud prostě nikdy neobrátí, protože je to příliš složité nebo nemá peníze,“ konstatuje Šabatová s tím, že nové pravomoci by využívala pouze výjimečně.

Nejednotné vládní šiky

Kritici předlohy přesto varují, že se úřad ombudsmana přiblíží další parlamentní komoře. Podle opozice je chybou vkládat do už tak složitého legislativního procesu další prvek. „Jde o zásah do ústavního pořádku, který neshledáváme jako ani nutný, ani rozumný,“ prohlašuje předseda občanských demokratů Petr Fiala. „Měli bychom si nejprve definovat práci ombudsmana, protože není možné, aby prezentoval své soukromé názory,“ doplňuje šéf Úsvitu Tomio Okamura.

Zákonodárci projednávání vládního návrhu v týdnu nakonec nečekaně přerušili. Jednotní ve svém názoru totiž nejsou ani poslanci vládní koalice, pro odklad hlasovali spolu s pravicí i lidovci a hnutí ANO. Rozpory vládnou i v ČSSD; sociálnědemokratický poslanec Vítězslav Jandák se dožadoval toho, aby Anna Šabatová přišla plénu objasnit, proč posílení pravomocí požaduje.

Už nyní může ombudsman podat k Ústavnímu soudu návrh na zrušení vyhlášky nebo nařízení vlády. Především ale vyzývá instituce k nápravě vydaných rozhodnutí.