Co letos čeká vládu? Podle Sobotky jsou klíčové eurofondy

Praha – Klíčový úkol vlády pro rok 2015 je efektivní čerpání evropských fondů. V novoročním rozhovoru pro Českou televizi to prohlásil premiér Bohuslav Sobotka a dodal, že před kabinetem leží i další úkoly: Zákon o elektronické evidenci tržeb nebo dotažení restů, které (zejména ministryni spravedlnosti) zbyly z loňského roku.

Na úvod trochu statistiky: Legislativní plán kabinetu letos počítá s předložením 19 věcných záměrů, 25 návrhů zákonů a 78 novel. Kromě toho ovšem vláda musí řešit i resty z loňského roku. Podle premiéra Bohuslava Sobotky za stoprocentním nesplněním koaličních plánů stojí hlavně velké množství cílů, které si jeho kabinet na začátku mise stanovil. Roli hraje i to, že se kabinet ujal vlády teprve na konci ledna a mj. tak celý loňský rok vládl s rozpočtem, který mu připravila ještě Rusnokova vláda. Co musí kabinet dohnat?

VLÁDNÍ RESTY:

VÝBĚR SUPERÚŘEDNÍKA: Zákon o státní službě vstoupil v platnost na Nový rok a podle Sobotky představuje klíčový nástroj pro „profesionální a transparentní“ státní správu. Jednou z prvních letošních povinností vlády potom bude výběr náměstka ministra vnitra pro státní službu, který bude v příštích letech do značné míry zodpovídat za běh celé státní správy.

První výběrové řízení skončilo v prosinci neúspěchem, když žádný ze čtyř kandidátů nesplnil stanovené podmínky. Nyní běží výběrové řízení znovu. Jméno klíčového náměstka by mělo být známo do poloviny ledna. „Ukazuje se, že pozice ve státní správě není tak atraktivní a lukrativní, ale my s tím toho příliš neuděláme,“ reagoval premiér. „Bylo by dobře, abychom postupovali maximálně rychle a aby od poloviny roku 2015 mohla státní služba fungovat už na jednotlivých úřadech.“

PŮVOD MAJETKU: Zákon o prokazování původu majetku, za který soustavně lobbuje prezident Miloš Zeman, mělo Babišovo ministerstvo financí předložit už v roce 2014, podle aktuálního vyjádření premiéra Sobotky bude ale schvalován až v prvním pololetí roku 2015. Dopracován by měl být v průběhu ledna.  

ZÁKONY Z DÍLNY VÁLKOVÉ: Ministryně spravedlnosti Helena Válková už minulý rok čelila kritice a média ji označovala za nejslabší článek Sobotkova kabinetu. „Paní ministryně Válková má několik důležitých úkolů a zatím se jí je nepodařilo dotáhnout do konce,“ konstatuje nyní premiér v rozhovoru pro ČT.

Před Válkovou podle něj nyní eží úkol co možná nejrychleji dokončit přípravy na několika normách, mj. novele občanského zákoníku, zákonu o státním zastupitelství, vládním opatření v oblasti exekutorů nebo novele insolvenčního zákona. „Na hodnocení výsledků její legislativní práce je v tuto chvíli ještě brzo, termín se ale blíží,“ podotýká Sobotka. „Bude nezbytné, abychom tyto tři klíčové normy projednali v první polovině roku. Nyní záleží na kvalitě.“

Ministryně spravedlnosti Helena Válková na chodbě úřadu vlády
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

VLÁDNÍ ÚKOLY:

ČERPÁNÍ EUROFONDŮ: Správné čerpání evropských dotací v novém rozpočtovém období označil předseda vlády za hlavní prioritu kabinetu pro celý rok 2015. „Je to věc, která souvisí s růstem i s nezaměstnaností, jde o miliardy, které mohou směřovat do české ekonomiky a podpořit její modernizaci,“ uvádí.

Současná ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová podle premiéra této oblasti rozumí a v úřadu si počíná dostatečně energicky. Předseda vlády také v souvislosti s čerpáním evropských dotací odmítl, že by v kabinetu chystal personální změny: „Čerpání by zkomplikovaly, protože za ně zodpovídají právě ministři. Byl bych rád, kdyby vláda fungovala prakticky a pragmaticky ve prospěch občanů, byl bych rád, kdybychom nezaspali.“

PRŮHLEDNÉ FINANČNÍ TOKY: Pro zabránění finančních podvodů chystá vláda hned dvě významná opatření. Vedle zmiňovaného zákona o prokazování původu majetku se jedná o zákon o elektronické evidenci tržeb. „V příštích letech nám umožní zvýšit výběr daní a posílit financování priorit, byť řada živnostníků určitě nebude spokojena s tím, aby on-line hlásila veškeré své tržby ministerstvu financí,“ uvedl Sobotka v rozhovoru pro ČT s tím, že by norma měla začít fungovat od 1. ledna 2016.  

ZDRAVOTNICTVÍ: „Pro ČSSD je zdravotnictví silnou prioritou, zajistili jsme nárůst prostředků na financování zdravotnické péče a je logické, že o to vedeme debatu s našimi koaličními partnery,“ konstatuje premiér a dodává, že vládní legislativci připravují zákon, který umožní zveřejňovat všechny smlouvy ve zdravotnictví uzavřené. Ministr financí Babiš v minulém roce kritizoval svého kolegu a šéfa zdravotnictví Němečka právě za údajně neprůhledné finanční toky.

„Bude to poprvé v pětadvaceti letech, kdy se začnou zveřejňovat smlouvy ve zdravotnictví,“ slibuje si od nové normy Sobotka. „Tento krok posílí transparentnost a zabrání neodůvodněným výhodám ve financování zdravotnictví.“ Kromě toho chce vláda prosadit zákon o neziskových nemocnicích.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

STAVEBNICTVÍ: Vedle čerpání evropských fondů leží před ministerstvem pro místní rozvoj ještě novela stavebního zákona. „My bychom rádi, kdybychom během letošního roku sloučili stavební řízení, řízení o územním rozhodnutí a řízení o EIA do jednoho řízení tak, abychom zkrátili dobu, ve které se v České republice povolují stavby. Dostali jsme se totiž do situace, kdy se v České republice nedá téměř nic postavit a ztrácíme konkurenceschopnost,“ uvádí premiér. Kromě toho má MMR také zjednodušit zadávání veřejných zakázek.

VĚDA A VÝZKUM: Portfolio vicepremiéra Pavla Bělobrádka chystá vznik úřadu, který má především přidělovat dotace na vědu. Připravuje se také zákon o změnách na poli vědy. „Bude ošetřovat systém řízení a spolupráce vědy a výzkumu,“ přibližuje Bělobrádek.

DALŠÍ ÚKOLY: Hned na začátku roku bude podle Sobotky vláda jednat o energetické koncepci. „Z českého i mezinárodního pohledu je jedním z klíčových dokumentů pro další rozvoj České republiky,“ sdělil. „Konečně bychom rádi přijali další zákony rekonstrukce státu, ať už jde o registr smluv, zákon o financování politických stran, nebo o kompetencích NKÚ,“ doplňuje vicepremiér Andrej Babiš. Ministerstvo práce a sociálních věcí musí připravit změny v sociálním bydlení.

HLAS OPOZICE

Podle TOP 09 ale má většina vládních plánů zásadní nedostatek: Nesnižují výdaje státu. „Přál bych si, kdyby vláda přestala plýtvat penězi daňových poplatníků na provozní výdaje,“ konstatuje místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Obdobně hovoří i Úsvit přímé demokracie, podle předsedy jeho poslanců Radima Fialy by už vláda neměla zvyšovat dávky: „Státní rozpočet má největší výdaje v sociálních dávkách a my chceme tyto věci řešit jiným způsobem.“

ODS zase očekává, že koaliční kabinet představí plán změn v důchodovém systému. „Vláda nemá koncepci, jak bude do budoucna systém penzí řešit. Je to přitom časovaná bomba,“ varuje předseda občanských demokratů Petr Fiala. KSČM zase radí vrátit počet sazeb DPH na dvě, podle strany ideálně 10 a 20 procent. „Třetí sazba je zbytečná složitost,“ soudí místopředseda komunistů Jiří Dolejš.