Soudce chce Terezku Smutnou znovu poslat do léčebny

Praha - Soudce Obvodního soudu pro Prahu 8 Miloslav Sládek uvažuje o tom, že desetiletou Terezku Smutnou možná už v lednu pošle znovu do léčebny. Po jeho rozhodnutí ze září letošního roku je dívka v péči matky. Podle soudce se navzdory pomoci terapeutů otci stále nedaří s dcerou navázat normální vztah.

Terezka strávila dva měsíce na psychiatrii v Motole a v ozdravovně v Říčanech, kam ji poslal soudce Miloslav Sládek. Od 4. září je u matky a dochází na terapii do Domů tří přání, kde má navázat bližší a přátelštější vztah s otcem. Sládek však se současnou situací není spokojený: „Uvažuji o tom, že v lednu nařídím další hospitalizaci Terezky, nebo rozhodnu o svěření Terezky do péče otce. Ten už si sám rozhodne, kam ji umístí.“

Terezku by mohl soud poslat až na půl roku do Domu tří přání, její matka ale s další hospitalizací nesouhlasí: „Nemyslím si, že by bylo dobře, aby se Tereza stala pokusným králíkem zase na dalších šest měsíců.“ Otec dívky se k celé věci vyjadřovat nehodlá. Tvrdí, že on i matka soudci slíbili, že případ nebudou komentovat. Nic bližšího nechce sdělit ani Dům tří přání, který se odvolal na to, že informace o svých klientech neposkytuje.

Podle právního zástupce otce Terezky Michala Duba je největší problém v tom, že se jeho klient s Terezkou vídá pouze jednou týdně, a to jen půl hodiny: „Terezka má na otce opravdu málo času, protože maminka jí naplánovala pestrý program zájmových aktivit. On chce Terezku vídat, ale nechce ji mamince brát. Dal plnou důvěru Domu tří přání, ta ale bohužel nebyla úplně naplněna.“ Matka Terezky nesouhlasí. Podle ní si Terezka kroužky sama vybrala: „Vyšlo to z jejího podnětu a zájmu a určitě to prospívá jejímu všestrannému rozvoji.“

Definitivní rozhodnutí o tom, jestli desetiletá Terezka opět poputuje do nějakého léčebného zařízení, padne na Obvodním soudu pro Prahu 8 v lednu příštího roku.