Ministerstvo obrany podepsalo smlouvu o provedení auditu

Praha - Představitelé ministerstva obrany dnes podepsali smlouvu o provedení komplexního auditu v resortu se společností S&K Management Systems, která je pražskou pobočkou bratislavské firmy Centire. ČTK o tom informovalo tiskové oddělení ministerstva. Audit by měl začít příští rok v lednu.

Podle ministerstva bude komplexní audit zkoumat procesní, organizační, funkční a informační činnost ministerstva i jeho podřízených organizací. Cílem auditu má být například zefektivnit práci úřadu a zjednodušit systém jeho řízení. Audit by se měl také soustředit na plánování nebo na zadávání zakázek na ministerstvu. Hotov by měl na konci příštího roku.

Kvůli zadávání zakázek chce ministerstvo podle dřívějších informací obnovit Národní úřad pro vyzbrojování. Měl by se tím celkově snížit počet pracovišť, kde se budou zakázky vypisovat. Dosud jich včetně Vojenských ubytovacích a stavebních správ bylo asi deset, nově by měly být jen tři.

Právě o ubytovací správy, které pod ministerstvo patří, se letos zajímala policie. Protikorupční policie totiž v březnu zahájila prošetřování podezření z trestné činnosti, které se údajně dopustila skupina podnikatelů a zaměstnanců ubytovacích a stavebních správ ministerstva obrany. Policie začala prověřovat zakázky z let 2002 až 2006, které celkově byly ve výši miliardy a devíti milionů korun.

Ministerstvo obrany jméno vítězné firmy oznámilo již v říjnu. Ze čtyř uchazečů nakonec zvítězila společnost S&K Management Systems. Ministerská komise další dva uchazeče vyřadila pro nesplnění podmínek. Server týdeníku Euro v říjnu napsal, že ministerstvo určilo v zadávacích podmínkách orientační cenu auditu na 16 milionů korun bez DPH. Podle serveru společnost Deloitte požadovala 16,5 milionu, společnost S&K 14,5 milionu korun.

Přípravu auditu měl původně na starosti náměstek Pavel Mašek, kterého ministryně obrany Vlasta Parkanová v říjnu odvolala z funkce. Podle ministerstva to bylo kvůli úsporám. Parkanová tehdy zdůrazňovala, že je nesmyslné spojovat odvolání Maška s připravovaným auditem. Podle Euro Online se ale spekulovalo o tom, že jedním z podstatných důvodů zrušení pozice personálního náměstka byl právě tendr na procesní audit. Mašek údajně často varoval před tím, aby se z auditu nestala jen formální záležitost, jako tomu bylo za ministra Jaroslava Tvrdíka (ČSSD).

Ministerstvo kromě provedení komplexního auditu dříve zvažovalo také variantu, že připraví několik dílčích auditů. Nakonec se však resort rozhodl pro komplexní audit externí firmou. Podobně si svoje fungování nechali již dříve prověřit ministerstva financí a zahraničí.