Paroubek: Ministerstvo mohlo smlouvu se Steyrem vypovědět dřív

Praha - Předseda ČSSD a bývalý premiér Jiří Paroubek míní, že ministerstvo obrany mělo smlouvu s firmou Steyr na dodávku transportérů vypovědět již dříve, protože společnost neplní své závazky delší dobu. Paroubek to dnes řekl ČTK. Nemyslí si ale, že by bylo správné kritizovat nyní někdejšího ministra obrany Karla Kühnla za to, že smlouvu se Steyrem uzavřel. Steyr je podle Paroubka renomovaná rakouská firma, a podobné problémy tak podle něho nebylo možné čekat.

Kontrakt podepsal Kühnl (US-DEU) loni po volbách, při nichž se jeho strana nedostala do parlamentu. V době podpisu smlouvy byl předsedou vlády právě Paroubek. Kühnl, který je v současné době velvyslancem v Chorvatsku, nesouhlasí s tím, že by k tehdejšímu podepsání kontraktu neměl mandát. „Každá vláda, která je v úřadě, musí jednat podle úkolů, které jsou jí zadány, a toto byl jeden z nich,“ řekl dnes televizi Prima. Kühnl zároveň popřel spekulace, že by v kauze hrály roli úplatky.

Vypovězení smlouvy o nákupu transportérů Pandur znamená mimo jiné i to, že politiky a vojáky čeká asi nové kolo diskusí o tom, kolik a jakých transportérů vlastně česká armáda potřebuje. Naznačila to dnešní vyjádření poslanců z vedení sněmovního výboru pro obranu. Například šéf výboru Jan Vidím (ODS) míní, že čeští vojáci transportéry sice potřebují, ale určitě ne 199 osmikolových strojů, s nimiž počítala smlouva se Steyrem. „(Česká armáda) potřebuje 'čtyřkolky', potřebuje 'šestikolky' a několik málo desítek 'osmikolek'. Takže já jsem rád, že vláda rozhodla tak, jak rozhodla,“ řekl dnes ČTK. Ministerstvo obrany by podle něj mělo vládě navrhnout další postup.

Rovněž sociálnědemokratický místopředseda téhož výboru Antonín Seďa se domnívá, že po dnešku se diskuse znovu otevírá. „Určitě. To se rozjede úplně od samého začátku,“ řekl ČTK. Podle dalšího místopředsedy branného výboru a mluvčího KSČM pro oblast obrany Alexandra Černého je nutné hovořit o tom, zda česká armáda „vůbec potřebuje tolik obrněných transportérů a jestli by nebylo efektivnější orientovat se na jiný druh výzbroje“.

Nákup transportérů měl být jedním z největších armádních kontraktů v historii České republiky. Kabinet se ale rozhodl k 10. prosinci od smlouvy odstoupit. Podle ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL) Steyr neplnil závazky vyplývající ze smlouvy. Seďa uvedl, že k případu nemá dost podrobností, očekává ale, že ministerstvo bude členy poslaneckého výboru v lednu informovat.

Podle Černého se potvrzuje to, že prakticky všechny zakázky tuzemské armády provázejí nejasnosti ve výběrových řízeních. „V tomto případě bylo nanejvýše podivné, s jakým spěchem byla smlouva podepsána bývalým ministrem obrany Karlem Kühnlem,“ uvedl Černý v prohlášení, které má ČTK k dispozici. Podle něj je nyní prostor na diskusi, „co by bylo lepší pro posilování obranyschopnosti České republiky, a nikoli jen pro potřeby Severoatlantické aliance a Spojených států amerických v zahraničních misích.“ Kroky armády vedou dlouhodobě k posilování expedičního charakteru českého vojska a s tím KSČM nesouhlasí, dodal odborný mluvčí této strany.