Za znásilnění nevlastní dcery si muž odpyká ve vězení deset let

Olomouc - Za pohlavní zneužívání a znásilnění třináctileté nevlastní dcery si třiačtyřicetiletý Rudolf Žiga z Kroměřížska odpyká ve vězení deset let. Rozhodl o tom dnes Vrchní soud v Olomouci. Odvolací soud tak potvrdil rozsudek zlínského soudu, proti kterému se muž odvolal. Žiga dívku zneužíval dva roky. U soudu se přitom hájil tím, že s ním spala dobrovolně. Dívce se letos v červnu narodil syn.

„Trest jsme ukládali jako úhrnný za čtyři trestné činy. Ohled jsme vzali i na to, že byl už v minulosti soudně trestán pro trestnou činnost násilného charakteru. Zohlednili jsme i okolnosti případu, kdy svou nevlastní dceru zneužíval dlouhodobě a dopustil se i znásilnění. Tyto skutečnosti vedly soud k závěru, že je třeba uložit výraznější trest,“ řekl dnes ČTK soudce Vladislav Šlapák.

Muž z obce Chvalnov - Lísky na Kroměřížsku podle soudu pohlavně zneužíval třináctiletou dceru své družky od prosince roku 2004 do jara letošního roku. Nezletilou nejméně dvanáctkrát znásilnil. Žiga navíc letos v březnu poškozené údajně v pokročilém stadiu těhotenství vyhrožoval nožem, že pokud mu nebude po vůli, bodne ji do břicha a rozpárá ji. Od té doby je ve vazbě.

Žiga dnes po soudcích žádal, aby případ vrátili znovu svým krajským kolegům. Tvrdil, že nebylo prokázáno, že by se tohoto jednání dopustil. Připustil pouze, že s dívkou měl pohlavní styk, který však byl z její strany údajně dobrovolný. Soudci však jeho argumenty zamítli.

Dívka u soudu již dříve uvedla, že si nevlastní otec intimní styky vynucoval výhrůžkami či násilím. Podle znalce by si dívka, která ani nedokončila základní školu, nedokázala takovouto situaci vymyslet.

Žiga mohl ve vězení strávit i podstatně delší čas, před lety byl již totiž za znásilnění odsouzen na Slovensku. Chybou policie však nebyl rozsudek uznán v ČR, policie totiž o uznání nepožádala. Obžalovaný tak mohl být posuzován jako zvláště nebezpečný recidivista a horní hranice sazby by se tak zvýšila na 16 let.