Získat české občanství nebude od nového roku snadné

Praha - Svatbou s Češkou nebo Čechem k získání trvalého pobytu. Tak jednoduché už to cizinci mít nebudou. V novém roce totiž začíná platit novela, která má zamezit fingovaným svatbám. Podle některých organizací je novela nesmyslná.

Svatba s Čechem je jednoduchý způsob, jak získat trvalý pobyt. Tohle tvrzení už po 1. lednu nebude platit. Česko zpřísňuje. Cizí manželky a manželé dostanou trvalý pobyt až po dvou letech v Česku a po roce trvání manželství. „My jsme postupovali po vyhodnocení signálů z teritorií, kde se poměrně velmi zřetelně ukazovalo, že frekventovaným jevem jsou jak fingované svatby, tak fingovaná otcovství,“ vysvětluje Tomáš Hajšman, ředitel Odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR. A právě kvůli snížení počtu svateb naoko se bude měnit zákon. S tím ale nesouhlasí řada občanských sdružení. Sepsala kvůli tomu i petici. Tvrdí, že kvůli těm, kteří porušují zákon, se teď zhorší život tisícům párů, které se budou brát.

„Manželství nebudou mít v prvním roce nárok na dávky sociální podpory, což je například porodné nebo různé příspěvky na bydlení. Zkomplikuje to potom i situaci stavebního spoření, hypotéky, kupování nemovitostí,“ nesouhlasí s novelou Markéta Kadlecová z organizace Člověk v tísni.

Pravidla v některých zemích Evropské unie jsou ještě přísnější. Například v sousedním Rakousku nebo Polsku mohou cizinci o trvalý pobyt žádat až po pěti letech manželství. Jenom loni bylo v České republice takových dvojnárodnostních sňatků skoro 4 a půl tisíce. V praxi to znamená asi každá dvanáctá svatba.