Pět let po vstupu do Strany zelených se Liška stane ministrem školství

Praha - Dosavadní politická kariéra místopředsedy Strany zelených Ondřeje Lišky (30) je poměrně krátká. Po působení na radnici Brna-střed se loni v červnu stal poslancem a byl zvolen předsedou výboru pro evropské záležitosti. Jen pět let po svém vstupu do Strany zelených Liška usedne do křesla ministra školství.

Liška se v posledních letech věnoval hlavně mezinárodním vztahům, a to i jako místopředseda strany. Vyjadřoval se například k plánovanému americkému radaru, jehož podporu podmiňuje zapojením zařízení do struktur NATO. Letos v červnu pak ostře kritizoval vládní politiku vůči Evropské unii, kterou označil za zbytečně konfrontační a postrádající jasné priority. Před několika dny vzbudil pozornost i Liškův návrh na dekriminalizaci držení marihuany.

V letech 2004 až 2006 strávil Liška dva roky jako poradce pro regionální rozvoj a evropské strukturální fondy skupiny zelených v Evropském parlamentu a právě znalost bruselských institucí hodlá na ministerstvu využít. Problémy s evropskými fondy přispěly k odchodu Kuchtové a Liška už řekl, že se chce zasadit o zdárné čerpání miliard z EU. Podle Liškových slov je také potřeba zlepšit sociální propustnost vzdělávání tak, aby vysoké školy častěji studovaly i děti rodičů s nižším vzděláním.

Vysoké školy podle nastupujícího ministra potřebují reformu, chce je třeba více otevřít privátním zdrojům. Zavedení školného Liška v souladu s programem své strany odmítá, a to nejméně do roku 2010. K dalším prioritám nového ministra bude patřit i snaha o navýšení školského rozpočtu.

Liškovu nominaci do čela ministerstva provázely také pochybnosti kvůli jeho věku a tomu, že se jako stranický expert na zahraniční politiku dosud školství nevěnoval. Uvnitř strany je Liška řazen mezi spojence předsedy Martina Bursíka, na ministerstvu ale hodlá „spolupracovat se všemi proudy ve straně“.

Do nejvyššího vedení zelených byl Liška zvolen letos v únoru po téměř tříleté pauze, místopředsedou pro mezinárodní vztahy se totiž stal poprvé už v dubnu 2003. Tehdy odešel po roce kvůli sporům s tehdejším předsedou Jakubem Patočkou, kterého kritizoval za „uzavřenost a sektářství“.

Ondřej Liška se narodil 17. července 1977, absolvoval politologii a religionistiku na Masarykově univerzitě v Brně. Krátce pracoval v Nadaci Fórum 2000 (2000-2001) a předsedal Česko-rakouskému fóru pro dialog (2003-2004). Do Strany zelených vstoupil v roce 2002, předtím byl členem sdružení Mládež pro interkulturní porozumění. V letech 2003 až 2005 zasedal v zastupitelstvu městské části Brno-střed.

Ještě jako zastupitel spolupořádal kontroverzní výstavu o pochodu smrti brněnských Němců, vystupoval i proti přesunu brněnského hlavního nádraží. Je autorem knihy Církev v podzemí, která popisuje aktivity katolické církve za komunistického režimu a jež vyšla také v Německu.

Ondřej Liška
Zdroj: ČT24