V České republice startuje kampaň proti AIDS

Praha - V České republice dnes startuje kampaň Červená stužka, která si klade za cíl informovat o nebezpečí nákazy virem HIV. Pět tisíc dobrovolníků bude v ulicích českých a moravských měst poskytovat informace o nemoci HIV/AIDS a prodávat červené stužky. Výtěžek bude použit na bezplatné anonymní HIV testování a na provoz Domu světla pro nemocné AIDS.

Podle hlavního hygienika ČR Michaela Víta má Česká republika od roku 1983 přibližně 1300 případů onemocnění. To je v rámci evropského regionu velmi malé číslo. Roční výskyt nově nakažených přesto roste, před třemi lety jich bylo 50, letos jich bude přes sto. „Musíme dostat do povědomí mladé generace to, že tato nemoc existuje, že je smrtelná a nejde léčit. Léčbou můžeme život pouze prodloužit,“ dodává Vít.

Informační kampaně je podle Víta nutné směřovat na specifické skupiny. Přibližně 53 procent přenosů nemoci se objevuje v gay komunitě, která představuje z tohoto hlediska v současnosti nejrizikovější skupinu obyvatel. Naopak nízký výskyt je v komunitě drogově závislých, kde fungují preventivní kampaně velmi dobře.