Langer: Do roku 2012 by měl každý kraj mít policejní ředitelství

Brno - Ministr vnitra Ivan Langer a hejtmani všech krajů se v Brně na jednání Rady Asociace krajů ČR (AKČR) shodli na tom, že organizační struktura police bude kopírovat rozložení krajů. Počet krajských ředitelství by se měl zvýšit ze současných osmi na čtrnáct, řekl dnes novinářům Langer. Reforma začne v roce 2009 a skončí nejpozději v roce 2012. Krajská ředitelství se budou vytvářet postupně, podle připravenosti jednotlivých krajů.

Podle hejtmana Moravskoslezského kraje a předsedy AKČR Evžena Tošenovského je navrhovaná změna jednoznačným přínosem. "Krajská policie by měla být totožná s územím, které spravuje. Vítáme především to, že budou postupně zanikat okresní ředitelství. Napomůže to operativnosti policie, zmizí nadbytečná administrativa a do ulic se dostane víc policistů, řekl Tošenovský.

Policie plánuje také slučování okresních ředitelství do větších celků, takzvaných územních ředitelství. Předběžně se předpokládá, že z asi 80 okresních ředitelství zůstane třetina. Nově vzniklá územní ředitelství budou čítat zhruba 1000 policistů, každé by mělo mít jeden společný management. O spojování pracovišť by se mělo rozhodnout nejpozději v prvním čtvrtletí roku 2008.

Výsledkem policejní reformy by mělo být zjednodušení její organizační struktury a modernizace vybavení. Podle Langra je totiž policie ve špatném ekonomickém, personálním a technickém stavu. Z policejních řad v loňském roce požádalo o propuštění 5227 příslušníků, z nich 3200 slouží u policie více než 21 let. Chybí zhruba deset procent policistů.