Rath: Tato vláda je nejhorší po listopadu 1989

Praha - Sociální demokracie se domnívá, že vláda Mirka Topolánka je nejhorší od roku 1989. Dokumentuje to mimo jiné i kauza Jiřího Čunka, která podle sociání demokracie rozkládá státní zastupitelství. K současné situaci přispíva i stav policie, z jejíchž řad odchází čím dál více policistů, a problémy kolem čerpání peněz z evropských fondů.

„Nejhorší vláda a nejhorší premiér, kterého Česká republika měla od roku 1989. Vláda, která dělá ostudu jak v zahraničí, tak i doma svými nekompetentními rozhodnutími,“ shrnul místopředseda poslaneckého klubu ČSSD David Rath ve studiu Dobrého rána důvody, proč se sociální demokracie rozhodla navrhnout vyslovení nedůvěry vládě.

K vyslovení nedůvěry je potřeba 101 hlasů v Poslanecké sněmovně. Rath nechce předjímat, zda se ČSSD podaří sehnat potřebné hlasy, nicméně se domnívá, že řada poslanců dnešní vládní koalice je již rozladěna současnou situací. „Zatím je stále drží stranická disciplína, ale není vyloučeno, že u některých poslanců trpělivost přetekla a přidají se na naši stranu,“ komentoval Rath situaci ve sněmovně s tím, že s poslanci Milošem Molčákem a Michalem Pohankou sociální demokracie vyjednávat nebude. Hlasování o vyslovení nedůvěry se má odehrát na nejbližší schůzi Poslanecké sněmovny.

Rath ve studiu potvrdil, že profesor Jiří Švejnar je nyní kandidátem sociální demokracie na prezidenta. „Švejnar získal v danou chvíli podmíněnou podporu ČSSD. Podmínkou je, že bude mít podporu i dalších politických stran a subjektů,“ přiblížil Rath výsledky diskuse kolem prezidentského kandiáta ve straně. ČSSD chce prezidenta nadstranického, který bude respektován ve světě za to, co dokázal, a nebude se stavět proti Evropské unii. Skutečnost, že Švejnar je předsedou dozorčí rady ČSOB, nevidí Rath jako střet zájmů, neboť každý před svou politickou kariérou někde pracoval.

Podmíněná podpora sociálních demokratů potrvá do 8. prosince. O den dříve má o kandidátovi na prezidenta jednat KSČM. Komunisté zatím vyčkávají a chtějí hovořit o více jménech, Švejnara však nevylučují. Rath se v tuto chvíli pozastavuje nad tím, že komunistům je nyní pravděpodobně bližší neoliberál Václav Klaus, který je hodně vpravo, než středový profesor Švejnar.

ODS má v obou komorách parlamentu dohromady 122 zákonodárců - 81 ve dvousetčlenné sněmovně a 41 v jednaosmdesátičlenném senátu. Již to staví Klause do role favorita, protože při třetím kole by při účasti všech zákonodárců potřeboval jen dalších 19 hlasů.