Kvůli poplatkům odmítla pacientka nastoupit do nemocnice

Pardubice - Kvůli chybějícím penězům se mladá žena z východních Čech rozhodla, že nepůjde do nemocnice, kterou jí doporučil ošetřující lékař. Říká, že z invalidního důchodu není schopná platit za pobyt. Právě před těmito případy varovali odpůrci regulačních poplatků ve zdravotnictví i část doktorů.

Třiadvacetiletá Zdena Minaříková prodělala v dětství zánět mozkových blan a následně i boreliózu. Od té doby má vážné zdravotní potíže. Měsíčně utratí za léky a ambulantní léčbu téměř 2000 korun. Přitom pobírá invalidní důchod ve výši 7200 korun. Teď měla jít na několik týdnů do nemocnice. Nemá ale peníze a tak podepsala revers.

Před tímto jednání pacientů ale lékaři varují – podle nich se lidé vystavují nebezpečí. „Až mi bude hodně špatně, tak tam půjdu,“ říká Zdena Minaříková.

Podobných případů může být více. Ovšem kolik přesně, to si nikdo netroufá odhadnout. „Je to výjimka potvrzující pravidlo,“ míní Josef Janeček (ODS), radní pro zdravotnictví Pardubického kraje.

Nemocnice výjimky nepřipouštějí a na vybírání poplatků trvají i v případech podobných Zdeně Minaříkové. „Podle zákona nemocnice doplatky ani odpouštět nemohou,“ vysvětluje mluvčí Pardubické krajské nemocnice Iva Faiklová.

Jiná situace je v případě hospitalizace dětských pacientů. Pokud rodiče lékařům doloží potvrzení o hmotné nouzi, může nemocnice denní šedesátikorunový doplatek odpustit.