Nejméně závad má Mazda 3 a 2, Golf a Ford Fusion

Praha - Nejméně závad mezi auty do tří let stáří mají Mazda 3 a 2 a Volkswagen Golf spolu s Fordem Fusion. Nejméně spolehlivé jsou naopak Kia Carnival, Chrysler PT Cruiser a Renault Espace. Vyplývá to ze statistiky německých technických kontrol TÜV, kterou dnes zveřejnily ve spolupráci s motoristickým časopisem Auto Bild.

Mazda 3 vykazovala podíl vozů, které napoprvé neprošly technickou kontrolou, na úrovni 1,2 procenta, druhá Mazda 2 pak 1,4 procenta. Škoda Octavia měla podíl závad 3,8 procenta a Kia Carnival 19,7 procenta.

Mezi staršími vozy si nejlépe vedla německá auta v čele s Porsche a Mercedesem a japonské značky Toyota, Honda a Subaru. V kategorii čtyř a pětiletých aut skončilo první Porsche 911 před Hondou Jazz a Subaru Legacy, mezi šesti a sedmiletými měla nejméně závad Toyota RAV4 následovaná Porsche 911 a Boxster. Nejspolehlivějšími vozy o stáří osm a devět let byly Porsche Boxster a 911 a Mercedes SL a v kategorii deseti a jedenáctiletých vozů se nejlépe umístily Porsche 911, Mercedes SL a Toyota RAV4.

Svou problémovost i mezi staršími ročníky potvrdila Kia Carnival a dále například Renault Laguna, Chrysler Voyager nebo Alfa Romeo 145/146.

Podle ředitele českého zastoupení TÜV Olega Spružiny se přitom kvalita vozů stále zvyšuje. Například Ford Fusion, který loni skončil na druhém místě s podílem závad 2,6 procenta, by se letos s tímto procentem nedostal ani do první desítky. V letošním hodnocení musel na třetí místo vykázat jen 2,2 procenta závad. „Podíl vozů se závažnými nedostatky se meziročně snížil z 18,2 na 15,7 procenta. Zdá se, že řidiči berou údržbu svých aut vážněji. Kromě toho se u nových vozidel snížila poruchovost,“ dodal Spružina.

TÜV sestavil žebříček na základě přibližně sedmi milionů technických kontrol v období od června 2006 do stejného měsíce 2007. Do žebříčku bylo zařazeno 194 modelů s více než 10.000 technickými kontrolami ve sledovaném období.