Vláda dala firmě Steyr druhou šanci

Praha - Vláda schválila ministerstvu obrany mandát k dalšímu jednání s rakouskou zbrojovkou Steyr a na dohodu s původním dodavatelem transportérů vymezila čas do 5. března. Pokud se do té doby obě strany nedomluví, vypíše vláda na nákup transportérů pravděpodobně nové výběrové řízení. Ztráta více než dvacetimiliardového kontraktu by podle rakouských médií mohla pro firmu Steyr znamenat dokonce její zánik.

O nabídce finské firmy Patria, která byla v tendru proti rakouskému Panduru a jež české armádě nabízí do několika měsíců třicet transportérů, nechtěl premiér Topolánek diskutovat. Tuto otázku smetl se stolu s tím, že „není na pořadu dne“.

Při nadcházejícím jednání se společností Steyr podle Topolánka připadá v úvahu „zpětvzetí“ zrušení původní smlouvy, což premiér podle svých slov nepředpokládá, nebo jednání o novém kontraktu. První náměstek ministryně obrany Martin Barták dodal, že jednání s dodavatelem pandurů začne v pátek na ministerstvu obrany. S čím půjde česká strana na jednání, nechtěl prozradit. „Uvidíme, jak budou obě strany spokojené s jednotlivými návrhy. My máme naprosto jasnou a definovanou představu, a nyní záleží na oboustranné dohodě,“ uvedl.

Výběr dodavatele obrněných transportérů pro českou armádu trval přes dva roky. Do závěrečného kola tendru na výběr nových transportérů postoupila v roce 2006 společně se Steyrem i finská zbrojovka Patria. Nejdražší veřejnou zakázku České republiky a zároveň jednu z největších vojenských zakázek současné Evropy ale nakonec získal rakouský Steyr, který patří americké společnosti General Dynamics.

Dodávku Pandurů nejdříve začaly brzdit problémy, když české kontrolní zkoušky odhalily 24 problémů. Poté, co rakouská zbrojovka nedodala v termínu polovinu vozů, došla ministerstvu obrany trpělivost. Od původního kontraktu na dodání 199 transportérů nakonec česká vláda na konci loňského roku odstoupila. Nový mandát dnes schválila na základě analýzy, kterou předložilo ministerstvo obrany.

Mediální zástupce výrobce Jan Piskáček zatím rozhodnutí vlády nekomentoval s tím, že firma se chce nejdříve blíže seznámit s oficiálním stanoviskem kabinetu. K nynějšímu postupu české vlády se nechtěl nevyjádřit ani mediální zástupce firmy v Česku Filip Rybín.