ČSSD pohrozila vládní koalici odmítnutím církevních restitucí

Praha - Sociální demokracie dnes pohrozila, že v budoucnu odmítne závazky vyplývající ze zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi, pokud s ní vládní koalice návrh nyní neprojedná a nepřistoupí na kompromis. Na tiskové konferenci po zasedání vedení strany to řekl její předseda Jiří Paroubek.

„Pokud koalice prosadí zákon o církevních restitucích bez dohody se sociální demokracií, pak si (ČSSD) vyhrazuje právo odmítnout jakékoliv závazky vyplývající z tohoto zákona a po převzetí vládní odpovědnosti ho zruší nebo zásadně novelizuje,“ citoval Paroubek z usnesení předsednictva. Dopis v tomto duchu ČSSD odešle předsedovi KDU-ČSL Jiřímu Čunkovi.

Věcný záměr zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi, který vláda schválila tento měsíc, předpokládá že by stát církevním řádům vrátil třetinu majetku, dvě třetiny má tvořit peněžitá náhrada ve výši 83 miliard korun, která by se církvím vyplácela po dobu 60 let. Včetně úroků, které budou činit 4,85 procenta ročně, by tak církvím stát zaplatil dohromady asi 270 miliard korun. Po dobu dvaceti let by jim pak ještě finančně přispíval.

Opozice tvrdí, že lidovci budou hlasovat v prezidentské volbě pro Václava Klause výměnou za to, že ODS podpoří dohodnutý návrh majetkového vyrovnání s církvemi. Ministr Cyril Svoboda tyto spekulace nedávno přiživil, když napsal, že podpora Klausovi dává reálnou šanci získat pro majetkové vyrovnání státu s církvemi plnou podporu poslanců a senátorů ODS.

Vedení ČSSD podle Paroubka zásadně nesouhlasí s tím, aby církevní restituce byly předmětem politického obchodu. Výměnný obchod církevní restituce za hlasy pro Václava Klause potvrdil předseda Legislativní rady vlády a poslanec KDU-ČSL Cyril Svoboda, uvedl šéf ČSSD. Předsednictvo považuje praktiky „prezident za 300 miliard“ za korupci nejhrubšího zrna, která je neslučitelná s demokratickou kulturou i principy právního státu. I proto trvá na návrhu, aby se o prezidentovi hlasovalo veřejně, dodal.

Návrh vyrovnání je podle Paroubka pro ČSSD zcela nepřijatelný. Sociální demokracie chce o církeveních restitucích s koalicí jednat a má také svou „úspornější“ představu, která by nazatížila několik příštích generací a vycházela vstříc legitimním požadavkům obcí i církví, zdůraznil. Šéf ČSSD ještě podotkl, že koaliční řešení má podporu jen malé části společnosti. Sociální demokracie ho nepodpoří, uzavřel.