Priority policie pro tento rok: Zlepšení komunikace a nábor nových členů

Praha - Policejní prezident Oldřich Martinů zhodnotil práci policie v roce 2007 a představil své priority pro tento rok. Vedení policie je s prací jednotlivých sektorů spokojeno, existuje však několik oblastí, ve kterých jsou rezervy.

Jedním z hlavních bodů, s kterým je policie spokojená, je zapojení do Schengenu a příprava nového zákona o Policii ČR, který bude nově definovat základní kompetence a pravomoci policistů. „Pokud vše půjde, jak má, předpokládáme, že začne platit od 1. 1. 2009,“ dodává policejní prezident Oldřich Martinů.

Jako hlavní problém vidí vedení v masivním odchodu policistů, zvláště těch, kteří slouží méně než dvacet let. „Bohužel se nám nepodařilo zabránit jejich odchodu, nemotivovali jsme je, aby zůstali,“ říká Martinů a dodává, že se bude snažit zlepšit i komunikaci s podřízenými, chce mít lepší zpětnou vazbu se základními útvary.

Policie spouští v těchto dnech novou náborovu kampaň, jejímž heslem a mottem je „Chránit a pomáhat“. Policejní prezident je spokojen. „Tento slogan se musí dostat pod kůži každému policistovi při plnění jakéhokoli úkolu,“ vysvětluje Martinů. Kampaň se zdá být zatím úspěšná, po prvním dni registruje policie na dvě stovky nových uchazečů.