Hledání „antiKlause“ pokračuje

Praha - Česká politická scéna usilovně vyjednává, kdo se za pár měsíců postaví jako soupeř současnému českému prezidentovi Václavu Klausovi. Naposled přišel s návrhem předseda Zelených Martin Bursík - jméno ale nahlas říct nechce. Podle neoficiálních informací by to mohl být ekonom Jana Švejnar nebo biochemik Václav Pačes.

Hledání prezidentského kandidáta zaměstnává všechny strany kromě ODS, která už nominovala Václava Klause. Ve hře je stále víc jmen. Politici si upřesňují, jak by takový „antiKlaus“ měl vypadat, a je jim jasné, že pokud má mít šanci uspět, musí se na něm shodnout. „Usilujeme o nadstranického a proevropského kandidáta a rádi bychom tuto činnost zkoordinovali i s ostatními,“ vysvětlila předsedkyně senátorského Klubu otevřené demokracie Soňa Paukrtová.

Výběr se postupně zužuje, například šéf Zelených Martin Bursík už představu o možném kandidátovi má. Jméno ale prozradit nechce. Pouze přiznává, že už se o něm bavil mimo jiné se šéfem ČSSD. „My musíme nejprve pro toho kandidáta najít politickou podporu,“ prohlašuje Bursík. „Zřejmě jedno jméno panu předsedovi utkvělo v hlavě a my budeme do konce tohoto týdne ještě znovu jednat,“ doplňuje ho Jiří Paroubek.

Spekuluje se o tom, že by tím pravým kandidátem mohl být ekonom Jan Švejnar. Ten je v současné době v zahraničí, už dřív ale v médiích kandidaturu odmítl. Nedá se ovšem vyloučit, že svůj názor může změnit, a vypadá to, že podporu by našel. „Je to jméno, o kterém jsem již slyšel, je to odborník, jistě lze o něm diskutovat,“ míní Jiří Dolejš, místopředseda KSČM. Proti Švejnarovi by nebyl ani Jiří Zlatuška, člen senátorského Klubu otevřené demokracie, a Josef Novotný, předseda senátorského klubu SNK-ED.

Někteří politici dokonce věří, že kdyby byl Klausův protikandidát nadstranický a kvalitní, mohl by v tajném hlasování dostat i pár hlasů od ODS. „Myslíme si, že se najdou i poslanci a senátoři ODS, kteří by se mohli připojit,“ vyjadřuje naděje Martin Bursík. Petr Tluchoř, předseda poslaneckého klubu ODS to ale vyvrací: „Já jsem přesvědčen, že všech 81 poslanců a 41 senátorů bude volit Václava Klause.“

Jestli se strany dokážou shodnout na jednom kandidátovi by se mělo ukázat během září, kdy svou představu doladí také lidovci. „Mají téměř jasno, ale o tom, kdo to bude, budeme jednat na Lipnici 9. září,“ vysvětluje předseda KDU-ČSL Jiří Čunek.

Na podzim by měla začít také diskuse o možné přímé volbě prezidenta. 23. září se na toto téma uskuteční v senátu konference, které se zúčastní lídři všech parlamentních stran.