Topolánek chce mít do 14 dní kompletní vládu

Praha - Koaliční strany si navzájem vyčítají, jak jejich ministři řídí jednotlivé resorty. Lidovci začali výhradami ke krokům Tomáše Julínka ve zdravotnictví. ODS kontruje, ať si raději hlídají vlastní ministerstva, která prý také nejsou bez chyb. Premiér navíc oznámil, že chce mít vládu, ve které teď chybí jeden člověk za KDU-ČSL a jeden za Stranu zelených, kompletní do dvou týdnů.

Koaliční politiky teď patrně čekají ostré schůzky. Lidoveckým poslancům například vadí, že dopředu nevěděli o tom, že ministr chystá odvolání šéfa Ústavu hematologie a krevní transfuze Pavla Klenera. Zelení se k lidovcům přidávají. Klenera považují tak trochu za svého koně a s Julínkem ho několikrát zkontaktovali. „Pan ministr se rozhodl odvolat pana profesora Klenera z důvodu vzepření se vrchnosti,“ tvrdí Martin Bursík. „Personální opatření jednotlivých ministerstev nejsou předmětem koaliční smlouvy,“ brání se Tomáš Julínek.

Mirka Topolánka o setkání zatím nikdo z koaličních partnerů oficiálně nežádal. ODS se však domáhá jednání o lidoveckých ministerstvech, i na nich je prý řada problémů. Občanští demokraté zmiňují operační programy na ministerstvu pro místní rozvoj nebo armádní zakázky. Jiří Čunek připouští: „Na každém ministerstvu jsou věci, o kterých by partneři měli vědět a měli jednat.“

Premiér lidovcům vzkázal, že nového ministra po Jiřím Čunkovi chce znát do týdne. „V případě, že mi nedají jméno nového ministra, pověřím řízením tohoto resortu jiného ministra, a to neprodleně,“ pokračoval Topolánek.

Lidovci zatím ale jednoznačně neřekli, kdo bude Čunkovým nástupcem. Cyril Svoboda je jen dočasným řešením, aby mohla pokračovat jednání. Podle kuloárů možná lidovci čekají, jestli se Čunek po případném ukončení stíhání nebude moci vrátit. Část vedení strany ale nechápe, proč se ministr nevybral hned.

Jasné slovo už premiér očekává i od zelených a do dvou týdnů chce mít kabinet kompletní. Kvůli tomu, že nemá všechny ministry pohromadě, ho totiž ostře kritizoval šéf opoziční ČSSD Jiří Paroubek: „Pan premiér, bohužel to musím říci úplně otevřeně, není schopen řídit vládu.“

S výběrem vhodných kandidátů na ministry to budou mít podle Jana Bubeníka z personální poradní společnosti Bubeník Partners politici těžké. „České strany mají obecně relativně malou základnu. Počet kvalitních lidí, kteří by řídili ministerstva, je tím omezen,“ vysvětluje Bubeník. Podle něj by měli adepti na ministerské křeslo splňovat tři podmínky. Kandidát musí být kompetentní v daném oboru. Měl by pocházet z takových poměrů, aby byl finančně nezávislý a mohl si dovolit konat v politice veřejnou službu. V neposlední řadě je podle Bubeníka důležité i rodinné zázemí politika, které ho spojuje s reálným životem.

Už podruhé v tomto volebním období bude Topolánkův kabinet čelit vyslovení nedůvěry. Sociální demokracie chce hlasování vyvolat na nejbližší schůzi sněmovny.