Soud potrestal motorkáře za sražení policisty podmínkou

Trutnov - Trutnovský okresní soud potrestal ve čtvrtek dvaadvacetiletého Jakuba Sýse z Vrchlabí, který loni v srpnu při silniční kontrole srazil policistu, třemi roky vězení podmíněně odloženými na čtyři roky. Soud mu také uložil sedmiletý zákaz řízení motorových vozidel, informuje ve svém dnešním vydání pro východní Čechy deník Právo.

Soud podle Práva v podobných případech většinou ukládá nepodmíněné tresty od tří do deseti let. "Všechny polehčující okolnosti mluvily ve
prospěch obžalovaného. Soud proto volil výchovný trest," odůvodnil verdikt soudce Vladimír Řezníček. Rozsudek dosud není pravomocný, státní zástupce i obžalovaný využili lhůty na odvolání. 

Sýse policisté chtěli zastavit, když Vrchlabím, kde je možné jet maximálně padesát kilometrů v hodině, projížděl rychlostí 135 kilometrů v hodině. Motorkář namísto zastavení přidal plyn, a narazil do sedmadvacetiletého policisty Davida Hlavsy, který utrpěl tříštivou zlomeninu bérce, otřes mozku a další zranění. Sýs spadl z motorky, nezranil se. Policisté u něj nezjistili požití alkoholu. 

Zraněný policista zůstane ještě možná půl roku v pracovní neschopnosti. Sýs mu už vyplatil 44.000 korun odškodného, nejméně 12.000 mu ještě zaplatí. „Obžalovaný a poškozený se dohodli, že dosavadní výše škody nemusí být konečná. Bude průběžně plněna podle reálné situace,“ upřesnil soudce Řezníček. 

Během silniční kontroly zemřel v okrese Trutnov policista na podzim 2004 ve Svobodě nad Úpou. Opilý řidič, který později dostal trest 10,5 roku vězení, tam ve vysoké rychlosti srazil osmatřicetiletého policistu.