Na webu MZ najdou lidé odpovědi na nejčastější dotazy k poplatkům

Praha - Zkušenosti z prvního měsíce vybírání regulačních poplatků shrnulo ministerstvo zdravotnictví do Otázek a odpovědí, které dnes zveřejnilo na www.mzcr.cz. Občané zde najdou odpovědi na nejčastější otázky spojené s výběrem 30 korun v ordinaci a za položku na receptu, 60 korun za den v nemocnici a 90 korun za pohotovost. Podle průzkumu nesouhlasí s poplatky 80 procent lidí. Návod k výběru zveřejnilo dnes ministerstvo i pro zdravotníky.

„Vycházíme vstříc občanům, aby už před návštěvou ordinace věděli, na co mají nárok,“ řekl Cikrt ČTK. Na stránkách ministerstva se lidé dozvědí například to, proč, i když si platí zdravotní pojištění, musejí hradit i regulační poplatky, nebo které kategorie pacientů jsou od poplatků osvobozeny.

Řada odpovědí se týká plateb dispenzarizovaných, tedy trvale sledovaných pacientů. Zde totiž vznikla řada nejasností. Za péči u lékaře, který nemocného trvale sleduje, pacient poplatek nedává. Pokud ale vyhledá jiného odborníka, za léčení už platí. Například těhotná žena, která u gynekologa v těhotenství neplatí, uhradí poplatek, pokud bude potřebovat ošetření zlomené nohy. Podobně je to u dispenzarizovaných dětí, od jednoho roku do 18 let neplatí u lékaře, který je sleduje, ale u ostatních ano.

Otázky a odpovědi jsou rozděleny do devíti oddílů, vedle obecných informací o poplatcích zahrnují také údaje o tom, kdo a kdy je osvobozen od poplatků, jak je to s placením a výjimkami u lékaře, v nemocnici, na pohotovosti či při výjezdu lékaře k pacientovi. Lidé se dozvědí, jak funguje roční limit 5000 korun a co se do něj počítá, i jak je zajištěno, aby lékaři a lékárníci hlásili poctivě zdravotní pojišťovně vybrané peníze.

Pro lékaře, lékárníky a zdravotní pojišťovny vydalo ministerstvo metodický pokyn. Zdravotníci zde najdou výčet všech situací, kdy mají poplatek, vybírat, včetně kódů daného vyšetření.