Proti nezávislosti Kosova v Praze demonstrovala asi stovka lidí

Praha - Proti vyhlášení samostatného Kosova dnes přišlo na Palackého náměstí v Praze demonstrovat zhruba sto lidí. Na akci si účastníci přinesli české a srbské vlajky. Hodlají podepisovat petici, kterou odevzdají srbskému velvyslanectví. Svolavatel akce Ivan Hadrava nicméně původně očekával, že přijde až tisícovka demonstrantů.

Demonstrace začala okolo čtvrté hodiny odpoledne. Demonstranti byli zejména Srbové žijící v Praze a také starší lidé, kteří mají v dobré paměti fungování celistvé Jugoslávie. Rozvinuli velký transparent, na kterém je napsáno Kosovo je Srbsko a podepisují petici, kterou chtějí poslat zákonodárcům. Chtějí tím dosáhnout neuznání samostatného Kosova českou diplomacií. Stávající postoj Česka k nezávislosti jihosrbské provincie je opatrný. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg uvedl, že uznání nezávislosti nastane, až „uzraje čas“. Praha má podle něj zájem na dobrých vztazích se Srbskem.

Nezávislost Kosova uznaly už například Spojené státy, Německo, Francie, Británie či Itálie. Stejně jako třeba komunisté i svolavatel dnešní demonstrace poukazují na to, že většina těchto mocností byla i u Mnichovské dohody. Nedělní vyhlášení nezávislosti Kosova označují za stejnou tragédii, která se stala Československu na konci třicátých let.

Dnešní demonstraci označili její organizátoři za symbolickou. Další je naplánovaná na sobotu opět na Palackého náměstí v 16 hodin. Údajně by již mohly přijít stovky lidí.