Na pět silnic na jihozápadě Čech přispěje EU 700 milionů Kč

České Budějovice - Evropská unie přispěje 704 miliony korun na opravu pěti silnic v jihozápadních Čechách. Peníze půjdou přes Regionální operační program (ROP) Jihozápad, z nějž v letech 2008 až 2013 dostanou Plzeňský a Jihočeský kraj téměř 17 miliard korun. V tiskové zprávě o tom informoval Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad.

„Jsou to první peníze, které půjdou z tohoto programu do Jihočeského kraje, a já jsem velmi rád, že se jedná právě o podporu rozvoje dopravní infrastruktury,“ řekl jihočeský hejtman Jan Zahradník.
   
Zřejmě už na přelomu března a dubna tak začne obnova silnice z Bělče do Husince na Prachaticku. Jihočeský kraj na ní obdrží téměř 305 milionů, sám přidá 25 milionů korun. Peníze z ROP, konkrétně 50 milionů korun, pomohou i s rekonstrukcí části silnice kolem zámku Kratochvíle. Kraj přispěje čtyřmi miliony korun.
   
Oprava úseků u Husince a Kratochvíle podle Zahradníka značně zlepší komfort cestování z Českých Budějovic směrem na Šumavu. „Nyní probíhají výběrová řízení, stavět by se mohlo začít už koncem března s tím, že stavba bude trvat zhruba dva roky,“ dodal hejtman.
   
V západních Čechách uspěly tři projekty. Se 113 miliony korun může kraj počítat na přeložku silnice v Poběžovicích na Domažlicku. Ta vytěsní nákladní dopravu z centra a umožní rozvoj města a průmyslové zóny. Celá stavba si vyžádá 122 milionů korun.
   
Dalších 135 milionů korun pomůže s obnovou silnice Oselce - Chanovice na Klatovsku za 175 milionů korun. Pět a půl kilometru dlouhý obchvat odkloní stovky kamionů se dřevem, mířících denně do a z největší okresní firmy Haas Fertigbau, a vyvede dopravu mimo obce v okruhu deseti kilometrů od Chanovic. Stavba odstartuje letos v březnu.
   
Třetí akcí je opět přeložka silnice mezi Železnou Rudou a Špičákem na Klatovsku. Nová silnice obejde úzký viadukt v Železné Rudě. Plzeňský kraj na ni získal 97 milionů korun, stát má 105 milionů Kč.
   
ROP Jihozápad schválila Evropská komise vloni v prosinci spolu s dalšími šesti regionálními operačními programy pro Českou republiku. Žadatelé z Jihočeského a Plzeňského kraje z něj mohou získat až 17 miliard korun. Suma je asi 21krát vyšší, než kolik získaly oba kraje v „tréninkovém“ období v letech 2004 až 2006. Nejvíc peněz, asi 5,4 miliardy korun, půjde na rozvoj regionálních silnic.