O víkendu zasáhne Česko nejsilnější vítr od orkánu Kyrill

Praha - Během víkendu se přes Českou republiku přežene vichřice, nejsilnější od loňského orkánu Kyrill. Vichřice, kterou němečtí meteorologové pojmenovali Emma, již v noci na dnešek zasáhla Německo. Její dopady jsou ale oproti očekávání zatím slabší. Vichřice bude dosahovat rychlosti deset až patnáct metrů za sekundu, nárazově ale až třiceti metrů za sekundu, na horách ještě víc. Největší sílu bude mít vítr na hřebenech hor, kde může dosahovat i rychlosti orkánu. Podle meteorologů stoupne v Plzeňském a Jihočeském kraji výrazně také povodňové ohrožení. Vítr by měl začít zesilovat během dnešního večera.

Na největším německém severomořském ostrově Sylt byla registrována rychlost větru 104 kilometrů v hodině. Vítr v nárazech o rychlosti 140 kilometrů v hodině byl zaznamenán na nejvyšším vrcholu středoněmeckého pohoří Harc, na hoře Brocken. 

Čeští meteorologové mluví o extrémním nebezpečí. Bude hrozit celému Česku, na horách se předpovídají i povodně, místy mohou srážky dosahovat až 40 milimetrů. Během soboty stoupnou hladiny horských řek v oblastech se sněhovou pokrývkou, zejména na Šumavě, kde hrozí ojediněle až třetí stupeň povodňové aktivity. Menší zvýšení hladin se očekává také v oblasti Jizerských hor, Krkonoš a Orlických hor. V Jihočeském a Plzeňském kraji vyhlásili povodňovou pohotovost, stejně tak se tomu stalo na Liberecku, Královéhradecku a Pardubicku.
 
Na větrný a deštivý víkend se chystají i hasiči a energetici. Během loňského orkánu Kyrill totiž zaznamenali rekordní počet výjezdů - přes sedm tisíc. Milion lidí bylo dočasně bez proudu.

O víkendu se také očekává Hydrometeorologický ústav vydal varování, aby se lidé nezdržovali v blízkosti vzrostlých stromů nebo v místech, kde by mohl hrozit pád větví nebo elektrického vedení. Dále se doporučuje omezit hřebenové túry, které za velkého větru mohou být velmi nebezpečné. Zvlášť opatrní by měli být i řidiči - nárazový boční vítr může značně vychýlit směr auta.

Lidé by se měli zajistit okna a dveře svých domovů a hlavně volně ležící předměty, které by se mohli při prudkém větru vznést, a stát se tak smrtící zbraní. Zároveň by se měli vyhýbat objektům s narušenou statikou, vyšším starším budovám a také pobytu v lesích.

V příštím týdnu se očekává proudění studeného vzduchu do Česka, sněžit by mělo určitě na horách a možná i v nížinách.