Na Rakovnicku se ztrácejí cyklistické značky

Rakovník - Policie v Rakovníku dopadla muže, který kradl hliníková kování z cykloturistických značek a prodával je do sběru. Ve výkupně za ně dostal jen pár stovek korun, ale městu tím vznikla desetitisícová škoda. Proto radní uvažují o novém typu značení cyklistických stezek.

Pětačtyřicetiletý muž z Rakovníka byl už dříve stíhán za krádež kanálových poklopů. Za to, že odcizil hliníkové objímky, které upevňují cykloturistické značky, mu hrozí až dva roky vězení. „Jedná se o člověka, který je zřejmě z nižší sociální vrstvy a toto by mohl být druh jeho obživy,“ upřesňuje informace o pachateli mluvčí rakovnického městského úřadu Jan Polák.
 
Policisté přistihli muže právě ve sběrně, když se snažil část svého lupu odprodat. Za jeden kilogram hliníku by dostal pouhých 26 korun, na to by musel mít objímky z deseti značek. Cena jedné značky se přitom pohybuje okolo pěti set korun. Teď jich v Rakovníku chybí 20, takže celková způsobená škoda je asi 10 000 korun. 
  
Radní chtějí zavést nové značení, které bude pro město levnější a pro nenechavé ruce sběratelů kovů nezajímavé. „Hliníkové značky nahradíme žlutou samolepicí páskou, která bude umístěna na zábradlí, na sloupech a bude vlastně dublovat kovovou značku pro případ, že by došlo k jejímu odcizení,“ vysvětluje další postup radnice Milan Kotál z městského úřadu v Rakovníku.

Do rozvoje cyklotras Rakovník ročně investuje téměř 1,5 milionu korun, z toho až 60 tisíc korun připadá na opravy vandaly poničených značení.