Automobilky se v Ženevě pokusí zaujmout ekologickými vozy

Ženeva  - Výrobci automobilů se budou na letošním autosalonu v Ženevě snažit přilákat zákazníky zejména ekologickými modely. Pro novináře se brány výstavy otevřou v úterý a veřejnost ji bude moci navštívit od 6. do 16. března.

Automobilky se pokusí těžit ze zájmu o malé modely s nízkou spotřebou, jejichž obliba roste kvůli stoupajícím cenám ropy a vládním pobídkám k nákupu vozů s nízkými emisemi. Japonská Toyota například v Ženevě předvede ve světové premiéře výrobní verzi malého čtyřsedadlového modelu iQ, píše agentura Reuters.
   
Česká automobilka Škoda Auto v Ženevě oficiálně představí novou generaci své vlajkové lodi Superb, která bude poprvé vybavena pohonem všech kol. Ten dosud firma montovala jen do menší Octavie. Škoda v Ženevě rovněž předvede inovovaný sportovní model Octavia RS s dvoulitrovým turbodieselem o výkonu 125 kilowattů, ekologickou řadu GreenLine a dále kompletní nabídku modelů Fabia, Octavia a Roomster pro letošní rok.
   
Ženevský autosalon je největší výstavou svého druhu v Evropě, kde se v letošním roce očekává pokles prodeje automobilů. „Pokles o jedno až dvě procenta je náš objektivní pohled na výkon západoevropského trhu v letošním roce,“ řekl analytik Jonathon Poskitt ze společnosti J.D. Power Automotive Forecasting. Dodal, že konečný výsledek by mohl být ještě horší v případě dalších negativních dopadů úvěrové krize.