Armáda zřejmě koupí 107 transportérů, vyjednávat se bude dál

Praha - Armáda zřejmě nakoupí od Steyru 107 transportérů Pandur v šesti modifikacích. Podmínkou je, aby vozidla úspěšně absolvovala zkoušky jejich technických parametrů. Na středečním jednání vláda schválila další vyjednávání se Steyrem. Rakouská firma se zatím k rozhodnutí nechce vyjadřovat.

„S touto pozicí, v jaké jsme dnes, jsem velmi spokojena, dráhu setrvalých ústupků jsme zastavili, nejsme to my, kdo ustupuje. Jediným naším ústupkem je prodloužení v čase. Dostali jsme se do situace, kdy ústupky musela začít dělat druhá strana,“ řekla po dnešním jednání vlády  ministryně obrany Vlasta Parkanová.

Původně měla armáda koupit 199 transportérů, vláda ale loni kontrakt za víc než 20 miliard korun vypověděla kvůli tomu, že Steyer vozy nedodal včas. Podle ministryně je 107 vozidel nejmenším možným počtem, který armáda pro své fungování potřebuje. Kdyby mělo ministerstvo větší rozpočet, koupilo by prý všech 199 kusů.

Analytik Martin Koller z časopisu Naše vojsko nevidí v nákupu takového množství transportérů smysl. Vozidla totiž nemají být určena na zahraniční mise, a proto připadá v úvahu pouze využití k ochraně České republiky, což v současnosti nehrozí. V boji se ale transportéry nemohou s bojovými vozidly pěchoty rovnat, slouží totiž pouze k bezpečné přepravě vojáků v okolí válečného konfliktu. I kdyby se vláda rozhodla využít Pandury například v Kosovu, stačilo by podle Kollera dvacet vozidel.

Nový projekt bude díky snížení počtu transportérů levnější téměř o polovinu. Cena vozů se nemění. Memorandum o porozumění, které má ministerstvo obrany podepsat se zbrojovkou o dodání transportérů, předloží Parkanová během několika týdnů ke schválení vládě.