Ondřej Liška v OVM: Postoj všech ministrů za stranu zelených k Čunkovi bude společný

Praha - Postup všech ministrů za Stranu zelených k návratu lidoveckého předsedy Jiřího Čunka do vlády bude společný. Místopředseda zelených a ministr školství Ondřej Liška tak v dnešních Otázkách Václava Moravce reagoval na dotaz, zda se zelení postaví za rozhodnutí svého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Ten opakovaně naznačil, že má s Jřím Čunkem problém a že z vlády odejde, pokud se do ní Čunek vrátí.

Liška dodal, že zelení za Schwarzenberga nehledají náhradu. Podle něj zatím neřeší postup strany po Čunkově návratu do vlády, protože taková situaci zatím nenastala a podle Lišky hned tak nenastane. Zároveň se vyhnul přímé odpovědi na otázku, zda by ministři za Stranu zelených v případě Schwarzenbergovy demise z vlády odešli.

Místopředsedkyně KDU-ČSL a ministryně obrany Vlasta Parkanová v reakci na Liškova slova odmítla úvahy o tom, že by KDU-ČSL případně s ODS tvořila menšinovou koalici. Případného Schwarzenbergova odchodu z vlády by prý litovala.

Předsedové koaličních stran se na páteční schůzce v Kramářově vile shodli na ochotě dál pokračovat ve vládní spolupráci. Ve středu v širší sestavě zhodnotí priority vládních stran pro zbytek volebního období a budou jednat i o dalším působení šéfa lidovců v kabinetu. To však podle Lišky nebude hlavním tématem jednání, o návratu Čunka tedy nemusí ve středu padnout konečné rozhodnutí.

Lidovci ve čtvrtek oznámili, že požadují bezodkladné jmenování Čunka do vlády, kterou opustil loni v listopadu. Fakt, že už více než tři měsíce nemají plnohodnotné zastoupení v kabinetu, podle KDU-ČSL narušuje hladkou koaliční spolupráci. Současně odmítli spojovat jeho návrat s dalšími podmínkami.