Ministerstvo zjistilo pochybení v ústavu, kde natáčela BBC

Praha - Inspekce ministerstva práce a sociálních věcí zjistila pochybení u minimálně jednoho z ústavů sociální péče, v nichž natáčela britská stanice BBC. Dnes to potvrdil Štěpán Černoušek z tiskového odboru ministerstva. Šlo konkrétně o ústav v Liběšicích v Ústeckém kraji. Reportéři v ústavech natočili skrytou kamerou postižené děti v postýlkách s postranicemi, které nazvali klecemi.

„Zařízení v Liběšicích se k výsledkům inspekce odvolalo, nyní probíhá vypořádání tohoto odvolání, tudíž se k tomuto tématu zatím nebudeme vyjadřovat,“ řekl Štěpán Černoušek z tiskového odboru ministerstva. Příští týden plánuje MPSV k inspekci vydat oficiální informaci. K ostatním ústavům nechtěl nic říct, výstupy inspekcí se prý nemohou podle zákona o sociálních službách zveřejňovat.

Reportér britské televizní stanice navštívil jako zástupce charitativní organizace osm ústavů, v pěti z nich zachytil skrytou kamerou postižené děti a dospívající v „klecích“, jak je v příspěvku nazýval. Nejednalo se ale o „typická“ klecová lůžka, ale o postele s postranicemi. Podle mluvčího ministerstva je používání podobných lůžek alternativou ke zvýšené aplikaci léků. BBC se ale odvolává na experty Rady Evropy pro lidská práva, kteří tvrdí, že pobyt v takových postelích má na mentální vývoj dětí negativní vliv.

Videozáznam BBC z 15. ledna vzbudil mnoho reakcí, především mezi českou odbornou veřejností. Na jeho základě ministerstvo práce a sociálních věcí rozhodlo o vyslání kontrolní inspekce do ústavů. Reportáž ale považují zástupci resortu za očerňující, nelíbílo se jim například, že prostor k vyjádření nedostali pracovníci sociálních zařízení.

Používání klecových lůžek je v Česku nepřípustné od roku 2004, zákon o sociálních službách z loňského roku pak povoluje použití jiných omezovacích prostředků, například právě dětských postelí s posuvnými postranicemi, jen pokud dítě ohrožuje své zdraví nebo život a pouze se souhlasem zákonného zástupce.