Velvyslanec Graber odpoví na Čunkův dopis, obsah ale nezveřejní

Praha - Americký velvyslanec Richard Graber v blízké době odpoví na dopis předsedy lidovců Jiřího Čunka. V něm se šéf lidovců ohradil proti pasážím výroční zprávy amerického ministerstva zahraničí o stavu lidských práv ve světě v roce 2007, které zmiňují Čunkovu korupční aféru a vystěhování Romů z centra Vsetína. Čunek označil informace za nepřesné a nepravdivé a cítí se být jimi poškozen. Obsah dopisu nebude Graber zveřejňovat.

Předseda lidovců byl podezírán z toho, že v únoru 2002 vzal jako starosta Vsetína půlmilionový úplatek od firmy H&B REAL za prodej většinového podílu města ve firmě Vsetínské byty. V listopadu 2006 jihlavský státní zástupce Arif Salichov Čunkovo stíhání zastavil. Rozhodnutí potvrdilo i Nejvyšší státní zastupitelství.

„Považuji za nutné zdůraznit, že státní zástupce předmětné vyšetřování zastavil, neboť po provedení důkazů dospěl k závěru, že je nepochybné, že skutek, pro který jsem byl trestně stíhán, se nestal. Nejen dle českého právního řádu je zásadní rozdíl v tom, zda bylo trestní stíhání zastaveno z důvodu, že jsem se daného jednání vůbec nedopustil, nebo z důvodu, že se nepodařilo shromáždit dostatek důkazů, jak uvádí zpráva U.S. Department of State,“ napsal Čunek americkému velvyslanci. Čunek dále uvedl, že trestní stíhání zastavil okresní státní zástupce, kdežto zpráva tvrdí, že trestní stíhání bylo zastaveno nejvyšším státním zástupcem.

Ke kauze vystěhování Romů ze Vsetína předseda lidovců uvedl, že policie uzavřela vyšetřování se závěrem, že jeho jednání nebylo v rozporu se zákonem. Čunek v dopise také podotknul, že v tomto případě nešlo o jeho rozhodnutí jako starosty Vsetína, ale o vykonání soudních rozhodnutí. „O všechny obyvatele domu (legální i nelegální) se tedy město postaralo a nikdo z nich nezůstal bez pomoci na ulici,“ dodal. V dopise Čunek také sdělil konkrétní údaje o bytech, kterých se problém týkal.

„Věřím, že se během přípravy zmíněné zprávy odpovědní pracovníci dopustili nepřesností pouze z důvodů využití nerelevantních informačních zdrojů. Přesto považuji zveřejnění nepřesných a nepravdivých informací týkajících se mé osoby za nepřípustné a cítím se jimi být poškozen. A to nejen jako politik, ale i jako občan České republiky,“ napsal Čunek v dopise.

Premiér Mirek Topolánek americkou kritiku rovněž odmítl a ve středu se proti zprávě rázně vyslovil. „Ke zprávě ministerstva zahraničí USA můžu říct pouze to, že země, která umožňuje mučení zajatců, mě jen těžko může poučovat o tom, jak jsou porušována lidská práva u nás,“ řekl Topolánek.

Ve čtvrtek na okraj summitu Evropské unie Topolánek dodal, že svého výroku nelituje a svá slova nemíní brát zpět. „Jestli nějaké české neziskové organizace pošlou informace do Washingtonu a americká ambasáda je takovým způsobem propustí bez toho, že by je jakkoli komentovala, tak takové zprávy jsou pro nás absolutně bezcenné,“ prohlásil Topolánek.

Výroční zpráva o stavu lidských práv ve světě v roce 2007 dále uvádí, že ačkoli česká vláda chrání práva svých občanů, v zemi je nadále velkým problémem korupce a vynutitelnost práva. Zpráva také zmiňuje případ odstoupení někdejšího sociálnědemokratického premiéra Stanislava Grosse z důvodu nejasností s financováním jeho bytu.

Američané tvrdí, že podobné problémy jako v České republice shledávají i na Slovensku.