Lidovci jednali o svých prioritách a reformě zdravotnictví

Praha - Dnes odpoledne proběhla v Praze celostátní konference KDU-ČSL. Lidovci diskutovali o zdravotnictví a plnění vlastních programových priorit. Kromě tradiční rodiny nově vyzdvihli etickou výchovu dětí a sociální spravedlnost. Důvodem jsou blížící se krajské volby a volby do Evropského parlamentu. Lidovci také zvolili pracovní skupinu pro reformu zdravotnictví, Šojdrová v ní chybí.

Do koaliční pracovní skupiny, která má zdravotnickou reformu připravit,
lidovci vyšlou lékaře Petra Fialu a Daniela Rychnovského, politiky bude
zastupovat poslanec Jiří Carbol. V týmu tedy nebude poslankyně Michaela Šojdrová, která sněmovně předložila přes Julínkův nesouhlas návrh na zrušení poplatků pro novorozence a jejich matky. Čunek dnes uvedl, že předpokládá stažení materiálu Šojdrové ze sněmovny.

Čunek na konferenci zhodnotil středeční jednání koaličních lídrů a včerejší schůzku lidoveckých poslanců a senátorů s ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem. Ten se během čtyřhodinového jednání snažil přesvědčit lidovce o správnosti sedmi reformních zákonů o zdravotnictví. Slíbil jim i některé ústupky, a to například, že do příštího týdne předloží transformační zákon, ve kterém je přesně vysvětleno, jakým způsobem se přemění fakultní nemocnice na akciové společnosti.

Dalším slibem ministra Julínka je garance, že transformované nemocnice nebudou moci být prodány do soukromého vlastnictví. „Chceme mít jistotu, že výběr z pojištění, které lidé povinně platí, bude celý použit pro pacienta,“ uvedl po jednání předseda Čunek.