Za jízdy bez řidičského průkazu skončil muž ve vazbě

Liberec - Ve vazební věznici skončil osmadvacetiletý muž z Liberce, který jezdil dlouhodobě autem bez řidičského průkazu. Loni ho policisté přistihli za volantem čtyřikrát a obvinili ho z řízení motorového vozidla bez oprávnění. Okresní soud navíc v roce 2007 zakázal muži řízení. Hlídka ho však v autě dopadla nedávno znovu, uvedla policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

„Pachatel by mohl jízdy bez řidičského průkazu stále opakovat. A tak soudce vyhověl návrhu komisaře a vzal muže do vazby,“ dodala Suchánková. Pachateli hrozí za maření výkonu úředního rozhodnutí a řízení bez oprávnění až jeden rok vězení.

Policisté usilují o rychlé potrestání podobných řidičů v celém Libereckém kraji. Podle nich jsou na silnicích nebezpečnou časovanou bombou. Letos v lednu těžce zranil na Semilsku motorista s úředně vysloveným zákazem řízení dvaačtyřicetiletou ženu. Svým vozem narazil do pravého boku jejího auta a ženě zlomil nohu.

Loni Okresní soud v Semilech udělil sedm měsíců vězení mladému recidivistovi. Měl již třikrát zakázané řízení motorových vozidel, a přesto ho policisté znovu přistihli za volantem. Podle semilského soudce Martina Fišera patří řízení bez oprávnění mezi nebezpečné činy a především recidivistům hrozí pobyt ve vězení.

Řízení bez oprávnění je trestným činem od poloviny roku 2006 a dostalo se mezi nejčastější trestné činy.