V Pardubicích se bude zavádět integrovaný dopravní systém

Pardubice - Nový dopravní systém v Pardubicích má za cíl zjednodušit cestování autobusem nebo vlakem za pomoci jediné čipové karty. Dopravci se ale po měsíci zkušebního provozu stále potýkají s technickými obtížemi.

Unikátní integrovaný dopravní systém bohužel provázejí zdlouhavá vyjednávání o způsobu odbavování pasažérů a technické problémy. „Při nahráváni softwaru do strojků, které muselo proběhnout u autobusových dopravců, nebyly některé strojky úplně dobře přehrané,“ vysvětluje  Jaroslav Vávra, vedoucí oddělení dopravní obslužnosti.

Právě propojení autobusové, železniční a městské hromadné dopravy vyžaduje technologické úpravy čtecích zařízení. „Naši revizoři budou vybaveni novými revizorskými čtečkami, ale ty zatím nemáme, takže čekáme, co bude dál,“ vysvětluje další zádrhel Martin Hodný, mluvčí Dopravního podniku města Pardubic.
 
Dopravní podnik, který už dříve zavedl vlastní čipové karty, se má do systému zapojit od dubna. Řešení pro své spoje hledaly i České dráhy, a tak došlo k dohodě o spolupráci a cestující budou moci využívat unikátní integrovaný dopravní systém.
 
Nicméně autoři projektu upozorňují na to, že současní majitelé elektronické časové jízdenky si musí nechat čipovou kartu přeprogramovat. „Je potřeba, aby navštívil informační centrum svého dopravce a tuto změnu si tam nechali přehrát," doplňuje informace Jaroslav Vávra, vedoucí oddělení dopravní obslužnosti.