Jihočeští záchranáři vyjížděli v roce 2007 častěji

České Budějovice - Posádky jihočeské záchranné služby vyjížděly loni častěji než v roce 2006. Zaznamenaly 49.839 výjezdů, což je o 186 zásahů více. Výrazně ale přibylo zásahů letecké záchranné služby, která pomáhá u nejvážnějších nehod a zranění. Loni letečtí záchranáři vylétli k 581 případům, což znamená nárůst téměř o třetinu. V roce 2007 se ale nijak nezvýšil počet lékařů, kterých má záchranná služba dlouhodobě nedostatek, řekl dnes ředitel Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Marek Slabý.

„Celkový počet zásahů se stabilizoval. Nárůst je statisticky nevýznamný. Více nás trápí nedostatek lékařů, kterých je ale málo v celé republice. Loni jsme sehnali dva a dva jiní zase odešli,“ uvedl Slabý. Jihočeská záchranná služba potřebuje až 50 lékařů. Počet kmenových lékařů se dlouhodobě pohybuje kolem 39 lidí, jimž pomáhá 50 až 60 externistů. Náročná práce v leckdy ztížených podmínkách ale není pro většinu lékařů dostatečně ohodnocená a zajímavá, vysvětlil Slabý.
   
Nejvíce práce měli loni českobudějovičtí záchranáři, kteří vyjeli k 19.281 zásahům. „V Českých Budějovicích se loni zvýšil počet výjezdových míst ze čtyř na šest,“ uvedl Slabý. Nejméně výjezdů evidují pracovníci záchranné služby na Českokrumlovsku, kteří zasahovali u 3266 případů. Letečtí záchranáři zaznamenali nejvíce zásahů v letních měsících. Nejčastěji zasahovali v červenci, kdy vylétli k 84 případům. Naopak v únoru a prosinci evidují jen 24 zásahů.
   
Řady jihočeských záchranářů se loni rozrostly hlavně o střední zdravotnický personál. U záchranky sloužilo 462 zaměstnanců, což je o devět lidí více než o rok dříve. Mzdové náklady se zvýšily o 16,5 milionu na 172 milionů. Průměrná měsíční mzda vzrostla z 24.144 na 26.229 korun. „Rádi bychom jim přidali i víc, ale vhledem k možnostem a tabulkám nemůžeme,“ podotkl Slabý.
   
Od zdravotních pojišťoven získala loni záchranná služba 105,8 milionu korun, což je o zhruba 500.000 méně než v předchozím roce. „Platby od pojišťoven nepokryly ani mzdové náklady,“ podotkl Slabý. Vysvětlil, že jejich platby tvoří jen zhruba třetinu příjmů, zbytek nákladů zaplatí zřizovatel - Jihočeský kraj. Loni na provoz záchranné služby přispěl 192,8 milionu korun.
   
Jihočeská záchranná služba už několik let usiluje o vybudování centrálního dispečinku. Kvůli vysokým nákladům ve výši zhruba 30 milionů korun se to ale dosud nepodařilo. „Teď v březnu jsme požádali o dotaci z Regionálního operačního programu,“ uvedl Slabý. Letos také vznikne nové výjezdové místo v Čimelicích na Písecku. V celém kraji by se jejich síť měla do pěti let rozrůst o tři až pět míst, odkud by posádky ke zraněným vyjížděly.