Čeští vojáci v zahraničí stále čekají na obrněné vozy

Praha - Vojáci, kteří chrání český rekonstrukční tým, mají k dispozici americké obrněné vozy Hummer. Na vlastní obrněnce zatím čekají. První vozy měli vojáci získat již koncem února, armáda ale nařídila doplňující testy. Podle některých informací se během zkoušek objevily nedostatky.

„Nejedná se o problémy, které by nebyly odstranitelné,“ doplňuje informace mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek. Podle zbrojního analytika Jaroslava Štefce se nedostatky týkaly odolnosti pancíře. Zkoušky probíhaly v Německu.

Jejich výsledky má nyní na stole náčelník generálního štábu. V případě, že s nimi bude spokojen, dočkají se vojáci obrněnců pravděpodobně během několika týdnů. Na obrněná auta čeká také speciální jednotka v Hílmandu, kde zahynul český voják. Armáda je původně měla dostat v březnu.

Ministerstvo obrany už dříve čelilo kritice, že oba kontrakty, dohromady za více než 200 milionů korun, pořídilo bez běžného výběrového řízení. Důvodem byla údajně naléhavost zakázky. Nové obrněnce chce armáda pořizovat nyní jen v případě, že je bude potřebovat do zahraničních misí.