Ministr Schwarzenberg chce, aby vláda 2. dubna uznala Kosovo

Praha - Česká vláda možná už v nejbližších dnech uzná nezávislost Kosova. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg Právu řekl, že vládě přeloží návrh na uznání Kosova 2. dubna. Česká diplomacie již dala najevo, že se chystá nezávislost této bývalé jihosrbské provincie dříve či později akceptovat. Ministr Schwarzenberg by chtěl uznání nezávislosti Kosova stihnout do summitu NATO v Bukurešti, který začíná právě 2. dubna.

Prezident Václav Klaus ale při své nedávné návštěvě Bratislavy varoval před mezinárodním uznáním nezávislosti Kosova. Zopakoval své dřívější obavy, že souhlas s únorovým jednostranným osamostatněním by mohl působit jako precedens pro zahraničí.

Kosovo vyhlásilo nezávislost na Srbsku proti jeho vůli 17. února. Od té doby ho uznalo přes 30 zemí. Jsou mezi nimi všechny velké státy EU kromě Španělska, jež spolu s USA nejvíce prosazovaly jeho nezávislost.

Balkánské státy jako Rumunsko, Bosna a Hercegovina a Makedonie ani tradiční spojenec Srbska Řecko se zatím k oficiální podpoře Kosova nepřidaly. Zásadně proti je také Rusko. Srbsko opakovaně prohlásilo, že samostatné Kosovo neuzná nikdy.