Nepříznivé počasí komplikuje dopravu v Evropě

Hamburk/Vídeň - Silný vítr a vydatné dešťové i sněhové přeháňky dnes postihly velkou část Evropy a na mnoha místech zkomplikovaly dopravu. Nejhorší situace je v Rakousku, kde husté sněžení zavinilo hromadnou nehodu, která zablokovala provoz na dálnici mezi Vídní a Salcburkem.

Nehoda v Rakousku si vyžádala přinejmenším jednu oběť a na 30 lidí utrpělo zranění. Kvůli hustému sněžení je situace na místě zcela nepřehledná. Nepřízeň počasí také znemožnila záchranářům použít vrtulníky a omezila i počet sanitek, které odvážejí zraněné do nemocnic.

Přes Makedonii se přehnala větrná smršť, která připravila o život jednoho člověka. Několik dalších lidí bylo zraněno. Vítr dosahoval rychlosti až 130 kilometrů za hodinu a na mnoha místech přerušil elektrické i telefonní vedení.

Vichřice a vydatné deště zablokovaly stovky turistů na jihoitalských ostrovech. Špatné počastí trvá v Itálii od Velikonoc a dnes se ze severní a střední části přesunulo k jihu. Od světa je zcela odříznuto Liparské souostroví severně od Sicílie, kam dnes rovněž bylo přerušeno trajektové spojení, stejně jako na ostrovy Lampedusa a Pantelleria na jihu země.

Husté sněžení postihlo i západní část Německa. Ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko zemřel jeden muž, když na namrzlé silnici ztratil kontrolu nad svým autem a vjel do protisměru. Nehody v Dolním Sasku, Porýní-Falci a v Hesensku zablokovaly na několik hodin provoz na místních silnicích.

Sníh zkomplikoval i dopravu v Nizozemsku a v Belgii. V obou zemích došlo ve vánici k desítkám dopravních nehod, kvůli kterým se tvořily mnohakilometrové zácpy.