V Kongresovém centru Praha zasedají středoškoláci

Praha - Stovky středoškoláků zítra zasednou v Kongresovém centru k jednání o mezinárodních otázkách. Až do pondělí zde bude probíhat Pražský studentský summit, vzdělávací projekt, kde studenti zastupují státy Organizace spojených národů, Evropské unie a NATO. V hotelu Hilton Prague se dnes konalo slavnostní zahájení třináctého ročníku, zúčastnil se ho například ministr školství Pavel Liška a eurokomisař za Českou republiku Vladimír Špidla.

Pražský studentský summit organizovaný Asociací pro mezinárodní otázky je studentský vzdělávací projekt. Tvoří jej tři modely světových organizací. Organizace spojených národů a NATO jsou určeny pro žáky středních škol, v Radě Evropské unie zasedají vysokoškoláci. Na čtyři stovky studentů zastupují přidělené státy a především jejich postoje. „Hlavním cílem celého projektu je naučit studenty zajímat se o mezinárodní dění, diskutovat, nacházet řešení problémů a prezentovat názory svého státu, přestože s nimi mnohdy nemusí souhlasit,“ informoval hlavní koordinátor Jakub Eberle.

Záštitu nad summitem přijal český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg spolu s bývalou šéfkou americké diplomacie Madeleine Albrightovou. Víkendovému jednání předcházela přípravná setkání, kde se účastníci seznamovali s důležitými světovými tématy od humanitárních krizí po problematiku jaderných zbraní či otázku Kosova. O těch nyní budou jednat.

Akce se odehraje již po třinácté. Navazuje tak na tradici modelových zasedání OSN a EU, které byly loňským rokem rozšířeny o model NATO. Pod názvem Pražský studentský summit projekt probíhá druhým rokem.