Díky rekonstrukci barokního mostu bude na Žďársku objížďka

Žďár nad Sázavou - Žďárský most z roku 1971 je národní kulturní památkou se třemi klenutými oblouky a osmi původními sochami světců. Nedávno začala jeho celková rekonstrukce. Šest a půl metru široká silnice na něm už nestačí stále narůstající dopravě.

Doprava most znatelně poničila, takže při rekonstrukci se budou narovnávat rozvalené parapety, a tím se most ještě zúží. Starosta Žďáru Jaromír Brychta (ODS) by spíše uvítal, kdyby se most přizpůsobil současnému provozu: „Kdyby vstali z hrobu Santini a opat Vejmluva, tak by první řekli, že je potřeba most přizpůsobit provozu a rozšířit ho alespoň pro pěší.“
 
Národní památkový ústav považuje takový zásah za vyloučený. „Rozšíření mostu by přineslo podstatný zásah do tělesa této významné a u nás ojedinělé památky,“ podává stanovisko Národního památkového ústavu jeho mluvčí Zdeněk Musil a dodává, že osm vzácných soch z mostu bude odvezeno na místní hřbitov, kde by také měly zůstat. Památkový ústav doufá, že sochy zůstanou v lapidáriu a na most se postaví jejich repliky. To ovšem bude muset schválit a zafinancovat ministerstvo kultury.
 
Rekonstrukce přijde asi na dvacet čtyři milionů korun a potrvá do konce října. Řidiči nákladních aut se musejí připravit na pětadvacetikilometrovou objížďku. „Objízdné trasy budou pro kamiony velice nepříjemné, nám se podařilo pro osobní auta dohodnout stavbu pontonu,“ vysvětluje žďárský starosta.