Švejnar nebude kandidovat do Senátu

Praha - Ekonom a neúspěšný prezidentský kandidát Jan Švejnar nebude usilovat o senátorské křeslo. Řekl to Lidovým novinám a Právu. O tom, že uvažuje o účasti v podzimních volbách, se zmínil počátkem týdne. Podporu mu vyjadřovalo několik stran, hlavně ČSSD a zelení. Podle Lidových novin chce Švejnar založit v Česku neziskovou nadstranickou instituci, která bude sbírat a analyzovat informace z politické a ekonomické scény.

„Velmi pečlivě jsem to zvážil, uvažoval jsem o tom, že bych kandidoval jako nezávislý senátor s podporou různých uskupení. Nakonec jsem se rozhodl, že pomůžu zemi víc tím, když zkusím něco nového, co by mohlo být velmi úspěšné, čemu se v anglosaském americkém světě říká think-tank, neboli nezisková nadstranická instituce. Působí tak, že sbírá a analyzuje nejlepší informace, a představuje je jak politikům, tak veřejnosti a inspiruje debaty,“ vysvětlil Švejnar své důvody pro nekandidování.  
   
V pondělí v pořadu Pressklub rozhlasové stanice Frekvence 1 přitom Švejnar řekl, že kandidaturu zvažuje. Nabídka podle něj přišla „celkem široce z celého spektra stran a nezávislých senátorů“, kteří ho podporovali v prezidentské volbě. Na toto téma s ním údajně mluvili i předseda ČSSD Jiří Paroubek a předseda Strany zelených Martin Bursík.

Vydáno pod