Sjezd KDU-ČSL: Čunek kritizoval nejednotu strany

Pardubice - Předseda lidovců Jiří Čunek se na sjezdu KDU-ČSL pustil do kritiky svých spolustraníků. Lidovci podle něj musí přestat intrikovat a začít spolupracovat. Veřejnost bude lidovcům opět věřit, když strana bude jednotná, prohlásil. S Čunkovou kritikou ale nesouhlasí například bývalý šéf lidovců Miroslav Kalousek. „Pan předseda zvolil starou politickou zásadu: nemáš-li vizi, musíš mít vnitřního nepřítele. A pokud ho nemáš, musíš si ho vymyslet,“ řekl Kalousek.

„Konec intrik a sledování osobních zájmů, pokud toho nebudeme schopni, musí dojít na střídání stráží,“ apeloval na lidovce jejich předseda. Čunek také prohlásil, že udělal dobře, když kvůli své údajné korupční kauze z funkce předsedy neodešel. Přesto padl na sjezdu návrh od kladenského delegáta Viktora Součka, aby se změnil z programového na volební a bylo tak případně možné předsedu vyměnit. Ze skoro 300 delegátů bylo pro ale jen 5. Se svým návrhem neuspěl ani poslanec Ludvík Hovorka. Chtěl zvláštní diskusi k reformě zdravotnictví, kterou kritizuje.

S projevy vystoupili Paroubek i Klaus

Na sjezd přijeli i hosté - od zelených místopředsedkyně Dana Kuchtová a taky předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek. Ten vzpomněl dobu, kdy s lidovci vládli. Bylo to podle něj vládnutí úspěšné. Paroubek citoval slova prezidenta Václava Klause, podle kterého nyní Češi prožívají jedno z nejlepších dějinných období. „Já to tak úplně optimisticky nevidím, občané jsou znepokojeni,“ polemizoval Paroubek. Mimořádné hospodářské výsledky podle něj přinesli sociální demokraté, kteří vládli zemi osm let spolu s lidovci. Šéf opozice připomenul křesťanskosociální základy lidové strany a srovnal je s programovými východisky ČSSD. Programový dokument, který budou lidovci na sjezdu schvalovat, se podle něj liší od principů politiky ČSSD jen málo a pod většinu z tezí by se mohl Paroubek podepsat.

Po Paroubkovi vystoupil s projedem prezident Klaus. Lidovce chválil. Ocenil, že jsou ve vládě, která dělá reformy. Zároveň jsou ale podle něj stranou s výrazným sociálním cítěním a respektem k tradičním křesťanským hodnotám. „V této své roli vaše strana představovala a i dnes představuje určitý stabilní střed a tím i jistý svorník české politiky,“ řekl prezident. Klaus poděkoval za podporu, kterou mu při nedávné volbě hlavy státu vyjádřila většina lidoveckých zákonodárců. Připomněl svůj předvolební slib, že v rámci svých pravomocí i neformálního vlivu ve společnosti bude ctít křesťanské hodnoty. „Jsem rád, že tato má slova našla pozitivní odezvu a že jste mi dali svůj hlas,“ řekl Klaus.

Blízko lidovcům mají i zelení

První místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová, která zastoupila v Pardubicích šéfa zelených Martina Bursíka, vidí lidovce jako partnery pro blížící se krajské volby. Na hodnocení výsledků koaliční vlády je podle ní ještě brzo, zelení s lidovci nicméně souhlasí například v otázce podpory venkova, vědy a výzkumu a vnímání světa jako globálního prostoru.

Vzpomenula i společnou iniciativu zelených a lidovců ohledně korekce zdravotnických poplatků a záměru ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) transformovat zdravotní pojišťovny.