Benešová v OVM: Katarského prince už sem nedostaneme

Praha - Za zcela zbytečné považuje stínová ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ČSSD) další prošetřování kauzy katarského prince. Je jasné, že se již do České republiky nevrátí, a nemůže zde být tedy souzen ani odpykat si trest. Otázkou nyní zůstává, zda všichni, kdo pomohli princi beztrestně opustit Českou republiku, alespoň přišli o místo na ministerstvu spravedlnosti.

Český soud před necelými třemi lety nepravomocně odsoudil katarského prince Hámida Bin Abdala Sáního za sex s nezletilými dívkami. V průběhu odvolacího řízení ale došlo k vydání prince do Kataru. O vydání rozhodl ministr spravedlnosti Pavel Němec (US). Případ teď v Kataru skončil: tamní generální prokurátor prince obvinění zprostil.

Před vydáním varovali jak současný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), tak tehdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová (ČSSD), která přišla kvůli odporování Němcovi o místo.

Ministr spravedlnosti Pospíšil tvrdí, že všichni angažovaní na ministerstvu skončili. Jedná se konkrétně o náměstka ministra Němce Romana Poláška a jeho tajemníka Ludvíka Kummera. Benešová však tvrdí, že byl do případu zapleten i náměstek současného ministra Vladimír Král. Patřil podle ní k těm, kteří na ní tlačili, aby mohl princ odjet do Kataru. Pospíšil přislíbil, že Královo angažování prověří. 
  
Přestože je další snaha o potrestání prince zcela zbytečná, české soudy by ještě měly rozhodnout, zda rozhodnutí katarského soudu akceptují, či ne. Pokud ho budou považovat za nedostatečné, bude řízení v České republice pokračovat jako řízení proti uprchlé osobě. I když bude takové řízení stát značné finanční částky a nastoupení trestu uprchlého prince nebude možné, podle soudkyně Moniky Křikavové by mělo pokračovat, aby se česká justice s případem alespoň formálně vyrovnala.

Perný týden české justice: Kromě Kataru řeší poplatky ve zdravotnictví

Zdravotnické poplatky už nevyvolávají spory jen mezi koalicí a opozicí, ale i v rámci české justice. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil vytýká Ústavnímu soudu tři věci - výslech premiéra a ministra zdravotnictví, otázky, které nesouvisely s ústavností poplatků, a také odročení důležitého rozhodnutí na neurčito.  „Vzniká tak nepříjemný pocit, že je zde nestandardní postup a že je zde snaha celé řízení ovlivnit a vytvořit prostor pro to, aby se případné názorové většiny na soudě pozměnily,“ říká Pospíšil. „Já si to nemyslím,“ oponovala v Otázkách místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová.

Na údajnou politizaci Ústavního soudu si po jeho středečním jednání stěžoval ministr Petr Nečas. Opozice, která stížnost na poplatky podala, se naopak za soudce staví. „Politici by se měli zdržet takovýchto výroků a zásahů,“ prohlásila stínová ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Katarský princ u českého soudu
Zdroj: ČT24