Lidovci rozezlili koaliční partnery, možná se sejde K9

Praha - Lidovecké odmítnutí prodeje zdravotních pojišťoven může zkomplikovat situaci v koalici. Podle ministra zdravotnictví Tomáše Julínka by totiž taková podmínka měla dopad na pacienty, kteří by si nemohli vybrat mezi soukromou a státní pojišťovnou. Jiní ministři za ODS jsou ale ještě kritičtější. Na obzoru se tedy rýsují ostrá politická jednání.

Včerejší usnesení lidovců, které odmítá prodej zdravotních pojišťoven,  hodnotí občanští demokraté jako problém. „Myslím si, že je to klasicky lidovecký postoj. Pevně doufám, že všechny koaliční strany budou v prvé řadě respektovat koaliční dohodu a programové prohlášení vlády. Pokud ne, tak by bylo poctivější pro kteroukoliv z koaličních stran, aby vládu opustila,“ zhodnotil situaci den po celostátním sjezdu KDU-ČSL ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS).

Ministr zdravotnictví Julínek v usnesení vidí i technické potíže. Lidovcům nevadí převod pojišťoven na akciové společnosti - nechtějí ale, aby se akcie dostaly do soukromých rukou. „Myslím si, že si vůbec neuvědomují všechny důsledky, že neznají transformační principy a že je to unáhlené usnesení,“ reagoval na závěry lidovců Tomáš Julínek s tím, že by se pro ně musel psát znárodňovací zákon a on ho psát nebude. Své plány s přeměnou zdravotních pojišťoven na akciové společnosti chce proto lidovcům znovu vysvětlit.

Interview ČT24

„Jdeme jednat. Není možné vyslovit nějaké utilitární požadavky a pak vlastně nenechat žádný prostor pro projednání,“ uvedl pro ČT24 šéf zelených Martin Bursík.

Lidovci odmítají, že by 300 delegátů celostátního sjezdu schválilo usnesení v rozporu s koaliční smlouvou. „Usnesení, která by byla v rozporu s koaliční smlouvou nebo s programovým prohlášením vlády, ta nebyla přijata,“ potvrdil lidovecký ministr financí Miroslav Kalousek.

Pracovní komise, kterou koalice kvůli zdravotní reformě speciálně zřídila, by o návrzích jednotlivých stran měla jednat až v polovině května. Není tedy vyloučeno, že si nové lidovecké podmínky v nejbližších dnech vyžádají setkání koaličních špiček, takzvané K9.