Loni přijelo do Česka 9,4 milionu turistů, více než předloni

Praha - Do České republiky loni zavítalo téměř 9,4 milionu turistů ze zahraničí, což je o sedm procent více než předloni. Zvýšily se i příjmy z příjezdové turistiky, které dosáhly rekordní výše 134 miliard korun. Nejvíce k nám jezdí Němci, Poláci a Slováci. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který pro ministerstvo pro místní rozvoj zpracovala společnost STEM/MARK.

Zjištěné údaje jsou zhruba o 2,7 milionu vyšší než data Českého statistického úřadu, který počítá pouze turisty v hromadných ubytovacích zařízeních. Právě předpokládaný rozdíl mezi počtem turistů v hotelech a skutečným počtem zahraničních turistů vedl MMR v roce 2005 k zadání průzkumu. Část cizinců se totiž ubytovává v soukromí u příbuzných či známých, nebo je majitel penzionu nenahlásí. Pro statistiku jsou tak ztraceni. Podle průzkumu 29 procent turistů bydlí v soukromí; 23 procent uvádí, že za ubytování neplatí.

Kromě turistů, jenž jsou definováni pro potřeby statistiky jako návštěvníci, kteří alespoň jednou přespí, spočítalo MMR také jednodenní návštěvníky a turisty mířící přes české území do třetí země. Na jednodenní výlet loni přijelo téměř 10 milionů cizinců, což je o 4,4 procenta více než předloni. Počet projíždějících návštěvníků narostl o deset procent na 3,3 milionu.

Průměrná denní útrata jednoho turisty loni zůstala zhruba na stejné úrovni jako předloni a činila 2 470 korun. Výrazně se nezměnily ani útraty jednodenních návštěvníků, kteří za svůj výlet do České republiky zaplatili 2 137 korun. Tradičně nejčastějšími hosty byli Němci, kteří tvoří 40 procent ze všech návštěvníků, následují Poláci (15 procent) a Slováci (11 procent).

Průzkum se zaměřil také na spokojenost cizinců s pobytem v ČR. Zhruba 90 procentům všech návštěvníků se rekreace či výlet vydařil. Méně spokojení byli především projíždějící hosté, kteří často kritizovali stav silnic, chaotické ukazatele nebo jazykovou vybavenost Čechů a jejich odtažitý přístup k cizincům.