Posilující koruna komplikuje práci České pošty

Praha - Pošta zápasí s prudkým nárůstem počtu balíků z ciziny, především z USA. Důvodem je posilující česká koruna, která zlevňuje nákupy v zahraničí. Lidé si proto po internetu z ciziny objednávají nejen počítače a elektroniku, ale například také oblečení. Pošta uvažuje o zavedení nepřetržitých směn.

Pošta doručila v prvním čtvrtletí 62 000 balíků, což je o dvě pětiny více, než ve stejném období loni. V poslední době vzrostl počet balíků až o 100 procent. „Od doby, kdy dolar klesl pod 17 korun, zásilek přibylo neuvěřitelně. Situaci řešíme operativně, nyní je ale potřeba přistoupit k řešením trvalým. Vážně uvažujeme například o nepřetržitém čtyřiadvacetihodinovém provozu,“ nastínil ředitel sekce mezinárodního provozu pošty Petr Angelis. Případné posílení provozu se bude týkat především vyměňovací pošty Praha 120 v Košířích, přes kterou putuje většina mezinárodních zásilek a které úzce spolupracuje s celní správou.  

Kvůli rostoucímu počtu zásilek, zejména těch, které podléhají proclení, se prodlužuje doba jejich dodání. „Ke zpoždění docházelo nárazově v závislosti na typu zvolené služby. Například u tzv. ekonomických balíků z USA bylo zpoždění do týdne, u prioritních jeden až dva dny,“ uvedla mluvčí pošty Dita Václavíková.     

Za zpožďování zásilek podle celníků mohou i zákazníci. „U téměř 50 procent zásilek podléhajících celnímu řízení dochází k nesprávnému deklarování zboží,“ zdůraznil ředitel Celního ředitelství Praha Radek Kurka.  

Pošta adresátům zásilek doporučuje, aby nahlásili Poště 120 svou adresu, pokud chtějí oznámení o uložení zásilky obdržet co nejdříve. U zásilek s neobchodním zbožím pošta zajistí celní deklaraci a případně i vybere od adresáta clo. U obchodního zboží mohou zákazníci využít pro celní deklaraci i soukromé firmy, zároveň mohou požadované dokumenty dodat faxem nebo poštou.