Škrlová je podle znalců duševně zdravá a lže

Brno - Hlavní svědkyně a aktérka v takzvané kuřimské kauze Barbora Škrlová, je podle odborníků duševně zdravá, není obětí sexuálního týrání a lže. Píše to středeční Mladá fronta Dnes (MfD). Znalci z oboru psychologie a psychiatrie to napsali do posudku, který je součástí spisu, jež byl v pondělí předán Brněnskému krajskému soudu. Škrlová, která se vydávala za třináctiletou dívku Aničku a později hocha Adama, figuruje v případu brutálního týrání Ondry a Jakuba jako jedna z šesti obviněných. Škrlová znovu veřejně promluvila, a to ve včerejším pořadu Televize Nova Na vlastní oči.

Znalci hodnotí Škrlovou jako nevěrohodnou a poukazují na to, že průměrně inteligentní osoba, kterou Škrlová je, by sebou nenechala pasivně manipulovat, aniž by účel manipulace akceptovala. Škrlová podle nich v roli dítěte i dospělé ženy vystupovala účelově, zcela vědomě a role střídala podle toho, jak to vyžadovala situace.

Škrlová po svém lednovém návratu z Norska, kam loni utekla z brněnského Klokánku, vylíčila vyšetřovatelům útrapy, jimž ji údajně vystavovaly sestry Klára a Kateřina Mauerovy. Společně s Hanou Bašovou a dalšími lidmi ji prý bily, mučily a sadisticky sexuálně zneužívaly. Chtěli ji tak údajně donutit, aby se cítila jako třináctiletá Anička.

Škrlová začala ve vazební věznici vypovídat poté, co ji žalobce v únoru obvinil, že i ona týrala jednoho ze synů Kláry Mauerové. V rodině týraných sourozenců žila dva roky, a vydávala se tam za opuštěnou Annu. Hoši byli surově biti, mučeni a ponižováni. Pachatelé je zamykali do těsných místností, a dokonce do klecí.

„Škrlová manipulovala s Klárou Mauerovou tak, že u ní došlo k deformaci mateřského pudu až do patologické podoby,“ stojí podle MfD v posudku. Odborníci podle listu také zjistili, že Škrlová má sadomachistické sklony a trpí poruchou osobnosti, která se vyznačuje „dramatizováním, snahou být ve středu událostí a manipulativním chováním“. Neznamená to však údajně, že je duševně nemocná, a mohla by tedy jít do vězení.

Případ známý jako kuřimská kauza byl odhalen zhruba před rokem. Mezi obviněnými je matka chlapců Klára Mauerová, její sestra Kateřina, dále Barbora Škrlová, která se vydávala za dívku Aničku a hocha Adama, její bratr Jan, jeho známý Jan Turek a Hana Bašová. Všichni jsou stíháni za týrání. Hrozí jim osm až 12 let vězení. Podle některých úvah mohou být členy náboženské sekty.