Muže podezřelého z terezínské krádeže poslal soud do vazby

Ústí nad Labem - Litoměřický soud dnes odpoledne poslal do vazby devětadvacetiletého muže, kterého policie podezřívá z krádeže bronzových destiček z Národního hřbitova v Terezíně. Muž je ve vazební věznici v Litoměřicích.

Muže policisté zatkli ve středu v noci. Je podezřelý, že se během dubna podílel na krádeži 824 cedulek se jmény obětí terezínské policejní věznice gestapa, zdejšího ghetta a litoměřického koncentračního tábora. Památníku Terezín krádež způsobila škodu 2,5 milionu korun. V případě odsouzení hrozí muži trest až osm let vězení. Policisté nevylučují, že se na krádeži podíleli i další zloději, podle litoměřické policejní mluvčí Aleny Romové na případu stále pracují.

Destičky policisté našli tento týden ve sběrně v Nehasicích u Žatce. Prošetřují i podíl jejího majitele a obsluhy na krádeži. Pokud by se jim podařilo prokázat, že zástupce sběrny vědomě vykoupil věc pocházející z trestné činnosti, dopustil by se trestného činu podílnictví, za což mu hrozí trest až dva roky vězení nebo peněžitý postih. Sběrnu chce příští týden zkontrolovat i Česká inspekce životního prostředí.