Mýtné přesáhlo dvě miliardy korun - o tři týdny dříve než loni

Praha - Vybrané mýtné za použití českých dálnic a rychlostních silnic dnes přesáhlo dvě miliardy korun. Stalo se tak o tři týdny dříve než loni. V systému je nyní zaregistrováno zhruba 300.000 kamionů o hmotnosti 12 tun a více. V roce 2009 by měly být výběry ještě vyšší, protože mýtné začnou platit i malé nákladní vozy od 3,5 tuny.

Kamionoví dopravci platí na elektronickém mýtném stále větší sumy. V březnu vyneslo více než 517 milionů korun, což je o osm procent více než v březnu 2007. Půlmiliardovou hranici překročila vybraná suma také v únoru; loni se tak stalo pouze dvakrát, v říjnu a listopadu. Přes 60 procent mýtných plateb jde na vrub kamionům s tuzemskou poznávací značkou.

Dopravní odborníci připisují vyšší výběry především ekonomickému růstu a vysoké spotřebě zboží. Kolem dálnic rostou obří logistická centra a v průmyslových zónách přibývá montoven nejrůznějších produktů. Některé firmy přitom materiál do výroby přesouvají přímo z kamionů, a šetří tím skladové prostory. ČR také slouží jako tranzitní země mezi východem a západem.

Mýtné se v České republice vybírá na všech dálnicích a rychlostních silnicích v délce asi 1000 kilometrů a na téměř 200 kilometrech silnic první třídy. Povinnosti platit podléhají kamiony o hmotnosti 12 tun a více. Průměrná sazba na dálnicích je 4,05 koruny za kilometr, na silnicích první třídy je zhruba poloviční.

Loni se vybralo 5,6 miliardy korun, letos by to podle odhadů Ředitelství silnic a dálnic mohlo být o miliardu více. Zmíněné sumy ale nejsou čistým příjmem státu. Zhruba dvě miliardy je třeba zaplatit firmě Kapsch jako splátku za výstavbu systému a služby spojené s jeho provozem.